Diners

BBVA diu que la desacceleració econòmica tocarà fons el 2020

BBVA Research preveu que la desacceleració de l’economia espanyola toqui fons en 2020 amb un creixement del PIB de l’1,6%, tres dècimes menys respecte al tancament esperat per a 2019, i que en 2021 torni a créixer un 1,9% impulsada pel creixement de l’eurozona i la millora internacional. De complir-se aquest escenari es crearien al voltant de 600.000 llocs de treball durant el bienni 2020-2021 i la taxa d’atur se situaria en el 12,5% de mitjana en 2021, d’acord amb l’últim informe "Situació Espanya" presentat aquest dimecres.

Segons l’entitat, la futura recuperació de l’economia dependrà de les polítiques que es posin en marxa en els pròxims mesos, ja que creu que existeix una elevada incertesa per la falta de consens per a temes clau i per la possibilitat que es reverteixin algunes reformes del passat. Per això, reclama al nou Govern que avaluï els efectes que han tingut reformes com la laboral o la de pensions abans de derogar-les, per a mantenir aquells aspectes que hagin estat positius, i que analitzi els costos i beneficis dels canvis impulsats en el sector de l’habitatge o de l’augment del salari mínim interprofessional (SMI) abans de prendre noves decisions sobre aquest tema. L’entitat calcula que amb la pujada del 22,3% de l’SMI en 2019 s’han deixat de crear uns 45.000 llocs de treball en termes nets al llarg de l’any, mesurats en afiliats a la Seguretat Social, la qual cosa en l’informe es considera una repercussió limitada.

Impacte sobre l’ocupació
El responsable d’Anàlisi Econòmica de l’entitat, Rafael Doménech, va explicar que aquesta xifra suposa un impacte sobre la creació d’ocupació de fins a 4 dècimes, que arriba a 7 dècimes només per al règim general de la Seguretat Social, la qual cosa suggereix que la pujada de l’SMI podria haver impulsat un transvasament de cotitzadors des de l’ocupació assalariada al treball per compte propi.

Respecte al dèficit públic, BBVA Research calcula que va tancar 2019 en el 2,4% del PIB, la qual cosa suposaria una desviació de quatre dècimes respecte a la meta compromesa pel Govern (2%).

A més creu que no s’hauria aconseguit superàvit primari i que s’hauria tancat l’any amb un dèficit primari (descomptats els interessos del deute públic) del 0,2% del PIB. Per a 2020 i 2021, i sense comptar amb les mesures fiscals que pugui adoptar el Govern, l’entitat preveu que el dèficit es corregeixi al 2,2% del PIB en 2020 i al 2% en 2021, ja que la millora associada al creixement econòmic es va esgotant.

BBVA Research pronostica que 2020 serà el cinquè any en què es frenarà el creixement econòmic, però augura una acceleració per a 2021 gràcies a un millor comportament del consum privat, de la inversió i del sector exportador. Enguany la demanda interna (consum i inversió) creixerà amb menys força que en exercicis anteriors, però continuarà sent la responsable del creixement econòmic, amb una aportació esperada d’1,7 punts percentuals en 2020 i 2,1 punts en 2021. Pel que fa a la demanda externa, després de l’estancament observat entre juliol i setembre de l’any passat, les exportacions de béns i serveis van guanyar una mica de tracció en el quart trimestre de 2019, un 0,6 en variació intertrimestral i un 2,7% en termes interanuals , la qual cosa permetria finalitzar 2019 amb una expansió mitjana lleugerament inferior a la registrada en 2018 (2,0% front 2,2%). Així mateix, les importacions també haurien augmentat en el quart trimestre de l’any. D’altra banda, certs sectors continuen reflectint de manera negativa la posada en marxa de canvis reguladors. S’observa principalment en les compres d’automòbils, en els indicadors relacionats amb el sector immobiliari i en la creació d’ocupació en aquelles regions, empreses o col·lectius més exposats a l’alça de l’SMI, encara que la repercussió de l’increment de l’any passat sobre l’ocupació continua sent limitat a nivell agregat.

To Top