La patronal egarenca Cecot va celebrar la imminent constitució d’un nou govern a l’Estat espanyol, després que ahir fos escollit president electe el socialista Pedro Sánchez. En aquests mateixos termes es va expressar la patronal catalana Foment. Cecot considera que, després de mesos de negociació i manca d’acció política al país, el període de transitorietat en què ha estat immers l’Estat era negatiu per a l’estabilitat política i no afavoria el bon desenvolupament de les empreses del país i desitja que la constitució d’un nou govern serveixi per implantar mesures i reformes que afavoreixin l’economia i les empreses. Des del món sindicat també s’aplaudeix la nova etapa que s’obre a la política espanyola però es remarquen motius diferents. "Malgrat que en assumptes com la fiscalitat s’ha quedat curt, en general veiem un programa amb coses molt interessants per a la classe treballadora i per a la ciutadania en general", va dir ahir a Diari de Terrassa Enrique Rodríguez, secretari general de CCOO al Vallès Occidental i la Catalunya Central. La patronal Cecot, que presideix Antoni Abad, emplaça ara als partits polítics amb representació al Congrés dels Diputats a treballar per aconseguir uns pressupostos que posin solució al problema de finançament català, el dèficit en infraestructures o que ajudin als autònoms i a les empreses a créixer. En aquest sentit, la Cecot ha expressat en diverses ocasions la necessitat de diàleg i debat entre els polítics i els representants dels agents econòmics per tal de poder posar en marxa reformes i noves polítiques que contemplin el bo i millor de totes i cadascuna de les visions socials per fer avançar el país de manera consensuada.
Un decàleg
Cecot farà arribar en els dies vinents a tots els representants polítics del Congrés dels Diputats un decàleg amb propostes i reivindicacions per tal de millorar la competitivitat i estimular l’economia. Un conjunt de propostes que la patronal porta reclamant des de la convocatòria de les eleccions del mes d’abril passat. Entre aquestes propostes hi ha la millora del finançament de Catalunya, propostes per millorar la fiscalitat d’empreses i persones autònomes, la necessitat de fomentar la internacionalització de les empreses o propostes per ordenar i fer més eficient el mercat laboral. Cecot també fa èmfasi en la necessitat de treballar per millorar les prestacions socials a la seguretat social i de les cotitzacions que fan les empreses o d’accelerar la transició energètica orientada en millorar la competitivitat de la indústria, seguint els models del centre i nord d’Europa.
Per la seva banda, Enrique Rodríguez, de CCOO, creu que el nou govern de coalició entre PSOE i Unidas Podemos, ha de començar ràpidament a recuperar el prestigi de la política i fer-ho "engegant totes les mesures socials que s’han posat a sobre de la taula" i que fan referència, entre altres temes, a "la justícia social, igualtat, lluita contra la violència masclista, pensions i anul·lar els aspectes més lesius de la reforma laboral". En aquest sentit, Rodríguez espera que la negociació col·lectiva torni a agafar el protagonisme que va perdre amb la citada reforma i "torni a jugar el paper que li correspon; que els convenis col·lectius siguin les eines que marquin les condicions laborals i socials dels treballadors". Aquest sindicalista critica que la reforma de la fiscalitat (els impostos al "rics") s’ha quedat curt i s’hauria de baixar del 130 mil euros anuals a partir dels quals els impostos s’incrementin, "per què quants cobren això?", diu. També demana mesures perquè les grans empreses "deixen de pagar per sota del que marca l’Impost de Societats, fer una política eficient per perseguir el frau fiscal i exigir el retorn dels diners del rescat a la banca". UGT va mostrar la seva satisfacció per la investidura de Pedro Sánchez com a president del Govern i la conformació, "per fi", d’un Govern progressista" integrat pel PSOE i Unidas Podemos. "És important que un Govern valent i progressista que no es deixi guiar per lobbies l’únic interès dels quals és incrementar el seu compte de resultats a costa de la pèrdua dels drets dels treballadors", va remarcar el sindicat. L’organització va apel·lar ahir a la responsabilitat de tots els partits polítics perquè apostin "pel diàleg i no pel bloqueig i la crispació", i tinguin voluntat d’aconseguir grans pactes i consensos. En aquest sentit, UGT va demanar que es doni prioritat a una política econòmica que faciliti el repartiment de la riquesa, afavoreixi l’ocupació estable i amb drets i aposti per la recuperació de l’Estat de Benestar.
Apujar els salaris
Així, el sindicat va mencionar la necessitat de derogar les reformes laborals, apujar els salaris més baixos almenys fins als 1.000 euros mensuals, vincular la revaloració de les pensions a l’IPC, escometre una reforma fiscal perquè paguin més els que més tenen, i implantar una Prestació d’Ingressos Mínims, entre altres mesures.
L’inici de la legislatura a partir de la investidura ahir del candidat socialista, Pedro Sánchez, amb el suport o l’abstenció de diferents grups parlamentaris ha de servir, segons la patronal Foment del Treball, per "afrontar els principals reptes del país després de més de vuit mesos d’incertesa i inestabilitat".
"Espanya necessita un Govern estable i moderat que de forma immediata comenci a treballar amb una agenda econòmica i social que doni resposta a tots els requeriments d’un país que ha de continuar fent reformes per donar suport a l’economia productiva i afrontar el nou cicle de desacceleració econòmica", va dir aquesta patronal catalana. La política espanyola i la catalana han de fer un esforç per recuperar el prestigi i la confiança de la ciutadania en les seves institucions, contínuament sacsejades aquests darrers anys. "Sense la necessària confiança dels ciutadans en les seves institucions serà difícil obtenir resultats positius durant aquesta legislatura. Cal abordar totes les reformes pendents amb els màxims suports parlamentaris possibles", va afegir.