Diners

L’atur baixa a Terrassa un pírric 0,4% en el conjunt de 2019

Un any perdut. El 2019 ha finalitzat en termes d’ocupació laboral amb un resultat molt decebedor. En el conjunt dels darrers dotze mesos, l’atur a Terrassa se ha reduït en un inapreciable 0,4%. La creació neta de feina ha estat de només 59 llocs. Al finalitzar desembre de 2018 les persones en atur a la ciutat eren 13.978. Un any després, el nombre ha baixat fins els 13.919. Es un descens pírric que evidencia els terribles problemes que segueix patint Terrassa en l’àmbit laboral. La taxa de desocupació frega el 13 per cent de la població activa. Aquestes dades confirmen els problemes econòmics actuals i el que sembla la fi d’un cicle de recuperació que no ha estat capaç d’engolir l’enorme nombre d’aturats que va generar la gran crisi.

Sense por a equivocar-nos, podem dir que s’ha consolidat un important creixement de l’atur cíclic. El desembre de 2007, a Terrassa, la xifra de desocupats era de 9.613. L’atur es movia al voltat d’aquest 10 mil aturats. Després de la crisi i la fase de recuperació, ara ens trobem que aquest atur cíclic es pot situar en 14 mil persones. Hi ha hagut un creixement de quatre mil aturats.

Les dades són contundents. L’any 2018, es van generar a Terrassa 1.038 llocs nets de feina. Pràcticament un miler més que aquest any. Va ser una reducció del 6,9% i no del 0,4% d’aquest 2019. El 2017, la reducció encara va ser més gran, amb 1.596 aturats menys i un descens d’un 9,6%.

El resultat final d’aquest darrer any tampoc sorprèn, ja que en aquests mesos, les dades eren dolentes. La campanya de Nadal ha provocat que les xifres no acabessin en números vermells. Els més de 400 llocs creats al novembre i desembre han donat aquesta reducció general del 0,4%. El 2019, l’atur a Terrassa va créixer al gener, febrer, juliol, agost i octubre. La baixada més important es va produir al juny, amb 438 aturats menys. Per contra, a l’agost, l’atur va pujar a la ciutat en 558 persones.

A la comarca, el mateix
Les xifres a Terrassa són dolentes i lògicament al Vallès Occidental també. El 2019 s’ha tancat pitjor. Al conjunt de l’any, l’atur ha crescut en tres persones. El darrer any, a la comarca, ha acabat amb 49.533 persones inscrites al Servei d’Ocupació de Catalunya. La taxa d’atur al Vallès Occidental està per sobre de l’onze per cent. Terrassa segueix com a la ciutat amb més persones sense feina de la comarca.

A les poblacions d’influència econòmica de la nostra ciutat, les dades també són preocupants. L’atur puja a tot arreu. Percentualment, l’increment més alt és a Ullastrell, amb un total de sis aturats més, un 9,6%. A Sant Cugat, el 2019, deixa 138 aturats més. També és destacable l’augment a Castellbisbal, amb 22 persones més sense treball. A la resta de poblacions totes finalitzen 2019 amb pitjors resultats que 2018.

Pel que fa a les dades mensuals, a Terrassa l’atur va baixar en 67 persones gràcies a la campanya de Nadal i la propera de rebaixes. Malgrat el to positiu, el darrer mes de 2018 es varen crear 83 llocs a la ciutat. Al 2017 la xifra encara va ser més gran, amb 178 aturats menys i al 2016 el descens va ser de 322. Les xifres mostren aquest alentiment en la recuperació del mercat laboral a Terrassa.

Pel que fa al Vallès Occidental, la reducció ha estat de 222 persones. Sabadell, amb 197 aturats menys el darrer mes de l’any, 130 més que Terrassa, ha liderat aquest descens. Pel que fa a les poblacions properes, les dades també han estat dolentes. Sant Cugat ha pujat en 29 les persones sense feina. i deu a Rubí. Els segueixen Castellbisbal amb cinc, tres a Rellinars i una a Matadepera. A Viladecavalls, per contra, el darrer mes de l’any el descens va ser de 19 persones aturades. A Vacarisses setze i a Ullastrell tres.

El conjunt de Catalunya ha registrat un descens de l’atur de 4.783 persones l’any passat (-1,2%), el que deixa el nombre de persones en atur en 388.124. Per col·lectius, l’atur a Catalunya es redueix intermensualment un -1,3% entre les dones i s’incrementa un 0,5% entre els homes.

To Top