Life-Flarex és un projecte del Programa Life, de la Comissió Europea (CE), que té com a objectiu reduir l’impacte sobre el medi ambient, la salut i la seguretat dels retardants de flama que s’utilitzen actualment en la indústria tèxtil i de les seves futures alternatives, analitzant el seu impacte mediambiental i les seves funcionalitats i promovent el compromís de substitució entre les empreses europees del sector. El consorci del projecte, que lidera l’associació terrassenca AIE Tèxtils, el clúster català dels tèxtils tècnics, es va reunir a Praga per a celebrar la seva sisena reunió de seguiment. La reunió la va organitzar el clúster txec Clutex i va tenir lloc en la seu d’Atok, un dels seus socis.
El consorci va revisar en profunditat el progrés de totes les accions del projecte. Es van analitzar diversos punts detalladament; en particular, les proves industrials en curs de les quals s’estan reunint dades per a l’anàlisi del cicle de vida i l’avaluació de riscos que s’utilitzaran per a valorar els riscos i l’impacte mediambiental i en els humans de certs productes químics utilitzats en el procés d’acabat tèxtil. El partenariat també va revisar el progrés dels assajos de penetració en la pell de diferents productes amb l’objectiu de valorar el seu potencial toxicològic.
proves industrials
Fins al moment, s’han realitzat proves industrials a Itàlia, en les empreses TF2000 i Fini-*stampa Giordanetto, així com a la República Txeca, en Inotex i en Tylex Letovice. En les pròximes setmanes, es realitzaran proves industrials en dues empreses membres de l’AEI Tèxtils: Bonditex i la vallesana E. Cima, i en Pertex, a Espanya, per a completar les diferents avaluacions. Un altre aspecte important discutit en la reunió va ser el pla estratègic per a promoure la substitució de determinats productes químics per alternatives més segures en el procés d’acabat tèxtil.
Tots els socis comparteixen una visió i estratègia comunes per a involucrar les seves regions en la cerca de sinergies amb programes en curs i amb l’Administració. És important destacar les bones pràctiques i les experiències que les empreses poden aportar per a dur a terme una comunicació efectiva que involucri a altres empreses perquè s’uneixin i liderin els processos de substitució.
En les últimes fases de Life-Flarex, el consorci prepararà diversos materials comunicatius incloent l’informe Layman i la guia FR Green Procurement per a difondre, entre les empreses i el públic en general, els resultats del projecte.La reunió va incloure també una revisió de les diferents activitats de comunicació que s’han dut a terme durant la primera meitat del projecte. Cal destacar la presentació del projecte en múltiples conferències.