Diners

Un violí únic al món

L’empresa terrassenca 123sonar va presentar, recentment, un violí únic, dissenyat i fabricat a Terrassa i que ja està en fase de comercialització. Es tracta d’un instrument creat amb una barreja única de fibra de carboni i fibres naturals i que combina la resistència i les excepcionals qualitats acústiques d’ambdós materials. El violí compta, a més, d’un disseny innovador de gran bellesa i especial sonoritat. Darrere d’aquesta “start-up” es troben Urko Larrañaga, nascut a Azpeitia (Guipúscoa) i resident a Terrassa, violoncel·lista i sonòleg, i l’egarenca Julia Pérez, violoncel·lista i professora de Mètode Suzuki, que va començar la seva carrera musical al Conservatori de Terrassa. És un instrument únic al món. El seu desenvolupament ha requerit quatre intensos anys. “El 100% de la fabricació es realitza al nostre taller de Terrassa, des del disseny 3D, la creació de màster i motlles, el laminat de les fibres i tot el muntatge de luthier”, comenta Julia Pérez, que afegeix que l’idea va sorgir arran d’una conversa informal amb l’Urko Larrañaga.

“Vam concloure que actualment no es fabriquen els instruments de corda que realment fan falta al mercat. Estan fets de fustes nobles, que pateixen amb els canvis de temperatura i humitat; són molt delicats”. I això ho pateixen els músics. “Els fabricants segueixen encara els cànons dels segles XVII i XVIII i les coses han canviat molt. “Ara viatgem en cotxes, patins, avions i es poden trencar en el viatge. Imagina’t si es fa una gira en ciutats amb climes diferents. A les cases habitualment tenim calefacció o aire condicionat i amb cada canvi de temperatura l’instrument reacciona”, diu Julia Pérez. Aquest instrument, que es va presentar en un acte que va tenir lloc al Parc Científic i Tecnològic Orbital 40, és tota una novetat en l’àmbit mundial.

Conreu sostenible
“Hi ha tres o quatre empreses que fan instruments amb fibra de carboni però el nostre és l’únic que barreja aquest material amb fibres naturals que provenen d’un conreu sostenible fet a Europa”, comenta aquesta empresària. El violí de 123sonar, a més de ser més resistent, té una aparença molt similar als de fusta. Aquest material compost fusiona les excepcionals característiques de la fibra de carboni amb una estètica i una sonoritat més càlida proporcionada per les fibres naturals. I ofereix un “so molt ric en matisos i harmònics, molts més que els fabricats només amb fibra de carboni”. També evita problemes a les fronteres d’aquells països que posen limitacions a les importacions de fusta.

El violí s’està començant a comercialitzar. Actualment s’està contactant amb botigues referents del sector amb una bona rebuda inicial. “Ja està disponible, actualment se’ns pot contactar mitjançant les xarxes socials i paral·lelament estem desenvolupant una web e-commerce que veurà la llum en uns dies”. Julia Pérez comenta que el violí està dissenyat tant per a estudiants com per a músics polivalents que, a més de necessitar un instrument estable i resistent als canvis de temperatura i humitat, volen consumir productes ètics i sostenibles. A més, el seu preu està en la “gamma mitja, sense que es dispari el pressupost”, diu Pérez.

123sonar té un departament R+D+I amb un gran potencial, que vol desenvolupar nous productes. L’empresa té previst realitzar una ronda d’inversió pròximament. “Volem desenvolupar instruments de la mateixa família, tant per a professionals com per l’àmbit educatiu perquè també volem donar eines als professors. Creiem que aquest sector està poc desenvolupat i requereix innovació”, assegura. Aquesta pime està situada al Viver d’Empreses Industrials i forma part del programa municipal de servei a les empreses Orbital 40. A l’acte de presentació, el músic ucraïnès Oleksandr Sora va fer una brillant demostració del violí interpretant obres de Bach i Monti, que van fer les delícies dels assistents.

To Top