“Tornar a començar” és la campanya que ha posat en marxa Acció Solidària Contra l’Atur (Asca) per recollir fons per ajudar a persones que es troben a l’atur o amb treballs precaris a posar en marxa projectes d’emprenedoria que els donin l’oportunitat de crear-se un lloc de treball digne. El programa arrenca coincident amb la Campanya de Nadal. Des de l’any 1981, Asca ha finançat més de 14.000 projectes superant els 17 milions d’euros i ha ajudat a crear més de 16.000 llocs de treball. Un dels projectes finançats és el de Paola Lazo, una jove terrassenca que va arribar a Asca després d’haver sofert violència de gènere i amb una situació de mare sola a càrrec d’un nen amb TDAH.
“La meva situació personal -comenta Paola em feia molt difícil accedir a un lloc de treball per compte d’altri, així que vaig decidir fer valdre la meva formació com musicoterapeuta experta en autisme i crear una associació especialitzada en trastorns generalitzats del desenvolupament de menors”. Des d’Asca l’han ajudat a desenvolupar el projecte i l’han facilitat 12.000 en préstecs sense interessos per a fer-ho realitat. Avui el projecte, situat a Terrassa, dóna feina a 10 dones terapeutes que es trobaven en atur i ja ha atès 350 nenes i nens. El president d’Asca, Oriol Romances, explica que “són moltes les persones que per edat, càrregues familiars, conciliació i situacions laborals o personals diverses només tenen en l’emprenedoria una oportunitat real de crear un lloc de treball digne i tornar a començar”. I a moltes d’elles -conclou-, “un banc no els concedirà mai un préstec”. A Catalunya, segons les últimes dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya, hi ha gairebé 400.000 persones aturades, el 86 dels contractes que se signen són temporals i poques vegades estan relacionats amb la formació de la persona contractada.
Aquesta campanya de Nadal vol donar a conèixer la realitat d’aquestes persones i buscar el suport de la societat. “El nostre finançament -afirma Romances- prové de les persones emprenedores que retornen els préstecs sense interessos que els hem concedit” i, prossegueix, “també del suport econòmic de persones i entitats que veuen en l’emprenedoria una oportunitat perquè molts i moltes puguin sortir de la precarietat, alhora que genera un impacte positiu en la societat”
La nova edición d’aquesta campanya solidària compta amb un espai web per a donar a conèixer la història i els projectes d’altres persones i convidar a col·laborar amb el seu Fons de Solidaritat pel Treball Digne per atorgar més préstecs sense interessos a persones que estiguin situació d’atur o tinguin treballs precaris.