Obrir nous mercats, trobar socis per als projectes i nous canals de distribució, així com solucions tècniques per a les necessitats de les empreses participants, són els principals objectius de les deu missions comercials que la Cambra de Comerç i Indústria organitzarà el 2020 dins el pla d’acció Internacional de les cambres catalanes i amb el suport d’Acció. Les deu missions comercials exploraran dinou mercats amb multitud d’oportunitats per fomentar la internacionalització de les empreses de la demarcació.
Tots els viatges tenen caràcter multisectorial i es desenvoluparan al llarg del 2020. Les tres primeres missions comercials tindran com a destí: el Marroc, Algèria i Tunísia (del 29 de gener al 7 de febrer) i Israel (del 17 al 21 de febrer) i Mèxic (del 23 al 28 de febrer). Les altres set estan programades a Azerbaidjan i Kazakhstan (del 30 de març al 3 d’abril); Panamà i Costa Rica (del 29 de març al 4 d’abril); Rússia (del 25 al 28 de maig); Bielorússia, Letònia i Lituània (del 14 al 20 de juny); Emirats Àrabs Units i Kuwait (del 26 de setembre al 2 d’octubre); Geòrgia i Armènia (del 19 al 23 d’octubre); i Oman i Líban, aquesta última amb dates per concretar.
Totes les empreses participants a cada una de les missions comercials comptaran amb un assessorament previ dels tècnics de la Cambra de Terrassa per avaluar sectors i oportunitats de forma individualitzada. Un treball previ que permetrà tancar una agenda de contactes directes amb empreses dels països de destí i obtenir així els millors resultats de la seva participació. Així mateix, la Cambra pot donar suport logístic per l’organització del viatge i tramitar tota la documentació necessària, i, fins i tot, acompanyar a l’empresa en les seves entrevistes a destí, si així ho sol·licita.
La primera missió comercial té com a destí Casablanca (Marroc), Alger (Algèria) i Tunísia, mercats propers geogràficament i molt oberts als països europeus. Al Marroc, amb una economia amb fort creixement i especialment complementària amb l’espanyola, l’existència del recent acord bilateral (especialment amb el món àrab) obre moltes oportunitats per a les empreses de la demarcació vinculades als sectors de l’automòbil, l’agroindústria, les TIC i comunicació, la construcció d’infraestructures, energies renovables i sanitat. A Algèria, amb un mercat de 39 milions d’habitants, estan especialment interessats a col·laborar amb empreses de productes intermedis dels sectors de l’embalatge, productes agrícoles, recanvis i accessoris per l’automòbil o il·luminació en general. Les oportunitats a Tunísia, on el comerç exterior suposava el 2016 el 91% del seu PIB, es concentren en la construcció, la sanitat, el sector farmacèutic, el turisme, l’aeronàutica i l’automòbil. A més resulta un mercat especialment interessant per la seva vinculació comercial amb la Xina.
La missió comercial a Israel, la quarta economia de l’Orient Mitjà i el país amb major concentració d’innovació i iniciativa empresarial, amb un fort creixement econòmic.
Nous canals de distribució
Israel pot aportar moltes oportunitats per buscar projectes conjunts, nous canals de distribució i trobar solucions tecnològiques; especialment en sectors com l’agricultura, l’alimentació; automoció (mobilitat elèctrica); energia i recursos; indústria 4.0; metal·lúrgia (components metàl·lics de precisió); salut i equipaments mèdics i Tic i transformació digital. No s’ha d’oblidar que Israel és un dels països que més ha desenvolupat l’entorn IoT, o la internet de les coses.
La missió comercial a Mèxic es portarà a terme a finals de febrer. El mercat de Mèxic és especialment interessant no només per les seves dimensions, 127 milions d’habitants, sinó també per la seva proximitat i vinculació als Estats Units. El creixement de la classe mitjana al país ha incrementat la seva demanda de productes gurmets i de luxe.
La seva indústria de packaging l’ha convertit en el segon major importador de plàstic de tot el món, i el sector farmacèutic és considerat com a sector estratègic pel govern. Així mateix suposa una gran oportunitat per tot el relacionat amb l’enginyeria perquè el país té un dèficit important de professionals en aquesta àrea.