Diners

La desocupació baixa a Terrassa en 341 persones al novembre

L’atur a Terrassa va baixar en 341 persones el novembre respecte al mes anterior, un 2,3% en termes relatius. El descens de la desocupació és la segona més important de tot l’any (després de juny, amb 438 persones) i el més gran en aquest mes des de 2014, quan la recuperació econòmica ja estava en marxa i la desocupació es reduïa amb força. Tot això té com a conseqüència que el nombre de persones sense feina torni a baixar de la barrera de les 14 mil enguany i es fixi en 13.986, el 12,48% en taxa registral. Respecte a novembre de 2018, hi ha 75 aturats menys, amb la qual cosa el balanç interanual mostra una retallada del 0,7%.

Aquesta dada és important. El passat octubre, on l’atur va pujar en 288 persones (el pitjor octubre en onze anys), la taxa interanual va créixer per primera vegada durant el 2019. Van ser 72 aturats més i un augment relatiu del 0,5% en els darrers 12 mesos. Després d’un any irregular en termes d’ocupació, amb mesos a l’alça i a la baixa, l’excel·lent evolució de novembre deixa les coses pràcticament tal com estaven a finals de 2018, que va ser un any molt bo per l’ocupació. Segons les dades que facilita el departament de Treball, els 13.968 aturats terrassencs actuals són deu menys que el desembre de l’any passat (-0,07%). Per tant, i donat que la situació està molt ajustada, serà desembre el que marcarà el balanç final de l’any. Al Vallès Occidental, la desocupació al novembre va caure en 659 persones i actualment hi ha 49.755 aturats (es torna a baixar de la barrera del 50 mil desocupats a la comarca).

Contrast amb Catalunya
El descens de l’atur a Terrassa al novembre contrasta amb el balanç de Catalunya i Espanya, on la desocupació va créixer el 0,75% i el 0,65%, respectivament, en aquest mateix mes. Segons Enrique Rodríguez, secretari general de CCOO al Vallès Occidental i la Catalunya Central, l’augment de la contractació el mes passat té a veure a la pròxima campana comercial del Nadal que es concentra sobretot al desembre, mes en què els comerços obren diversos diumenges. Això afavoreix la contractació sobre tot al sector serveis i al comerç. “No és atípic que l’atur baixi a la comarca el mes de novembre, el que sí atípic és que no s’hagi produït un descens també a Catalunya i la resta d’Espanya”, va comentar Rodríguez, que va criticar que aquestes nous contractes són molt de “curta” durada. “Les dades de contractació són de vergonya. La contractació eventual ha pujat fins al 87% i la indefinida ha baixat tres punts, per sota del 13%”, assegurà aquest sindicalista.

La demarcació
De fet, la baixada de l’atur a Terrassa és la més important des de novembre de 2014, quan la xifra es va retallar en 362 persones (-1,6%). En qualsevol cas, la situació llavors era molt diferent: hi havia 26.621 aturats (12.635 més que ara). El 2015, la desocupació va baixar en 99 persones al novembre; el 2016, en 106; el 2017, en 46; i el 2018, en 194. Entre les localitats de la demarcació (veieu gràfics adjunts), el descens de la desocupació va ser gairebé generalitzat, amb les excepcions de Sant Cugat del Vallès i Ullastrell. En la primera localitat, l’atur va pujar un 0,5%, fins als 2.610 desocupats (tretze més), mentre que a Ullastrell es comptabilitzen tres aturats més (4,4%). Amb això, aquest municipi té 74 persones sense feina. Un cas curiós és el de Vacarisses, on les xifres d’atur no es van moure entre octubre i novembre (313).

To Top