Diners

Les pimes del Vallès Occidental facturen entre 1,8 i 2,2 milions

La xifra de vendes mitjana de les pimes al Vallès Occidental es mou en valors d’entre 1,8 i 2,2 milions d’euros, clarament per sobre dels valors del conjunt de Catalunya. En canvi, les empreses vallesanes generen internament menys valor afegit que el conjunt català en el període 2013-2017. Per grans sectors, l’industrial és el que factura més per empresa, mentre que el sector de la construcció és el que genera més valor afegit sobre vendes. Pel que fa a les activitats, les que generen més Valor Agregat Brut (VAB) són els serveis a les empreses i els serveis financers, assegurances i lloguers. L’observatori de la patronal catalana Pimec ha analitzat els estats comptables de les empreses de la comarca que presenten els seus comptes al Registre Mercantil en el citat període.

El president de Pimec Vallès Occidental, Josep Maria Catalán, i el director de l’Observatori de la Pimec, Modest Guinjoan, van presentar en una roda de premsa a la seu de la patronal a Sabadell un informe sota el nom “Resultats de les pimes del Vallès Occidental”. Aquest document constata que la pime del Vallès Occidental presenta globalment registres superiors al del conjunt de Catalunya i mostra una dinàmica positiva. A més, s’exposa que l’estructura empresarial comparada amb el conjunt de Catalunya, al Vallès Occidental en destaca un major pes relatiu del sector industrial (prop de 8 punts per sobre del català), amb més de 2.300 empreses, i un major pes relatiu del metall.

L’informe analitza els estats comptables de les pimes que van presentar els seus comptes al Registre Mercantil a la comarca del Vallès Occidental en el període dels anys 2013 al 2017. Es tracta de 9.997 empreses, 1.085 més que el 2016, de les quals un 65,4% pertanyen al sector serveis, un 23% a la indústria, un 11,3% a la construcció i un 0,3% al sector primari. D’altra banda, aquest document tracta aspectes com la xifra de vendes, la productivitat per empleat, la rendibilitat econòmica i la financera i exposa la demografia empresarial existent a partir de les dades de les empreses del territori comarcal.

La dimensió mitjana de la pime a la comarca el 2017 és de 10,9 empleats per empresa, un nivell pràcticament idèntic al del conjunt de Catalunya. L’any 2017, 1.085 empreses més que l’any anterior van presentar els seus comptes al Registre Mercantil. La productivitat per empleat es va xifrar el 2017 en 51.300 euros. Al llarg del període observat se situa sempre entre un 5 i un 7% per sobre de la productivitat global catalana. Les despeses de personal a la comarca del Vallès Occidental (uns 37.500 euros el 2017) també són superiors. Per grans sectors, la indústria és la que té més despesa per treballador.

Rendibilitat
La rendibilitat tant econòmica com financera és una mica superior a la del conjunt de Catalunya en quatre dels cinc anys considerats; es produeix una lleugera desacceleració el 2017, després d’haver-se recuperat des del 2013. La capitalització de la pime vallesana se situa en general una mica per sota de la del conjunt de Catalunya. No obstant això, el seu nivell es considera alt. Segons aquest estudi, la ràtio de deute a llarg termini més baixa l’enregistra la indústria i els serveis tenen la més alta. Tanmateix, entre sectors es dóna una tendència a la confluència de nivells cap al voltant del 20% del passiu.

To Top