Diners

Lideratge amb propòsit

Quan es concep una nova idea i aquesta es vol traduir en la creació d’una nova empresa, fins ara tothom té clar que existeixen tres aspectes que cal tenir presents, la visió, la missió i els valors. Però cada vegada es planteja amb més insistència la necessitat de definir un propòsit. Mirat des del punt de vista de les teories de la motivació això té molt sentit. Tots ens impliquem en projectes per aconseguir satisfer diferents motivacions que actuen alhora i es modulen en importància depenent de les nostres circumstàncies. Ens agrada tenir les necessitats materials cobertes, aprendre, relacionar-los amb els altres de manera enriquidora i que allò que fem sigui útil pels altres i tingui un impacte positiu. La visió normalment és com volem veure’ns com a empresa idealment en el futur. Ens inspira a nosaltres i incorpora un desig de qui volem arribar a ser. La missió acostuma a concretar en quin negoci estem presents i en quins altres no, inclou aspectes de què fem, per a qui ho fem i com ho fem, tant ara com en el futur, per tal de centrar l’equip que està implicat en el projecte i focalitzar les seves energies. Els valors ens descriuen allò que ens agradaria que formés part de la cultura organitzativa, i que aporta de manera resumida els principis de comportament que es troben ben valorats a la nostra empresa.

Què aportaria el propòsit doncs a això? Encara que semblaria que d’entrada ja tenim prou conceptes per a establir com crea valor la nostra empresa i quina és la nostra proposta de cara a aportar solucions a determinades necessitats, el propòsit incorpora un ingredient addicional: el focus en els altres. En un article publicat a la Harvard Business Review, en Graham Kenny comentava que la visió, missió i valors ajudaven a descriure la direcció de l’organització. Però arribava a la conclusió que ni la missió, ni la visió, ni els valors definien el propòsit, així doncs, aquest es feia necessari (“Your Company’s Purpose Is Not Its Vision, Mission, or Values”, Graham Kenny). Cal el propòsit per tal d’indicar el “per a què” fem les coses, és a dir, per a quina finalitat. En primer lloc, perquè si no explicitem la finalitat, tendim a orientar-nos a les raons o “perquès”, que evidentment són necessaris per a diagnosticar, ara bé, no estan orientats ni a l’acció ni són elements motivadors. Però encara més important, i segons Kenny, el propòsit posa el focus en com aconseguim amb la nostra proposta de valor impactes positius en els altres.

Visió, missió i valors es defineixen des del nostre punt de vista, posant el centre en nosaltres. Però ja hem vist que una de les principals motivacions de les persones a nivell individual és ser útils als altres, aconseguint generar-los impactes positius. Per tant, el propòsit es formula en el “per a què” fem les coses que fem, i quines conseqüències tenen pels altres, com els és útil la nostra organització i com els impacta de manera important. Així, per definir el propòsit, en primer lloc hem de sortir de nosaltres mateixos, sentir empatia cap a aquelles persones a les quals volem servir, i al fer-ho, formular un propòsit que tingui sentit per a elles. Quan ho fem, hem de tenir clar que la nostra empresa té sentit si soluciona els problemes d’algun col·lectiu. Per tant, existim i tenim un espai perquè ajudem a resoldre problemes i és fent-ho que obtenim com a resultat beneficis tangibles i intangibles. Però a més, solucionar problemes i ser útils és positiu i incrementa el compromís de l’equip, perquè els ajuda a satisfer les seves pròpies necessitats de ser útils als altres, i ser-ho fent alhora coses que tinguin sentit per a elles. Una organització amb propòsit engresca, impacta la vida dels grups d’interès, de tots als que l’empresa vol servir, de tots aquells als quals vol implicar, de tots aquells als que afectarà en alguna mesura, perquè al capdavall l’empresa està connectada a través de tots ells, que cada vegada més, actuen amb múltiples rols. Així, les empreses del futur podran ser si tenen un propòsit que els doni sentit.

*

natalia.cuguero@getapartner.com

To Top