Alimentium és una empresa terrassenca que ha desenvolupat una plataforma digital que va camí de convertir-se en un estàndard en el sector de l’alimentació per gestionar les dades de tots els productes processats. L’empresa facilita “qualsevol informació relativa a productes i proveïdors. La nostra xarxa treballa en l’àmbit nacional i internacional i fem fluir dades entre set mil empreses”, explica a Diari de Terrassa Guillem Torres, impulsor i CEO de la companyia. Des de fa quatre anys, aquesta pime, que va saber trobar un autèntic “nínxol” de mercat, ha triplicat la seva facturació anualment, i no para de créixer. Només en l’últim semestre ha guanyat el 30% dels clients que té actualment. El seu avanç ha estat exponencial des de 2015, l’any que es va fundar.
Els seus orígens es troben quan Guillem Torres va buscar una solució informàtica per a uns amics que tenien restaurants i havien de complir el reial decret 126/2015, que obliga a tots els restauradors (i tambe a locals que venen menjar preparat) a informar els clients de quins al·lèrgens i intoleràncies (gluten o lactosa) contenen cada un dels plats que preparen.
La clau de l’èxit va ser adonar-se que en el canal Horeca (hotels, restaurants i Cafeteries) de distribució alimentària, la informació sensible de quins ingredients (i en quines quantitats) té cada producte “no viatja de manera segura i fiable des dels fabricants fins als restaurants. Era una necessitat coberta d’una manera molt poc optimitzada i vam veure que podíem ajudar”, comenta Guillem Torres.
Milers de documents
A diferència dels productes que comprem als supermercats, que cada un du l’etiqueta amb la informació al mateix envàs, en el canal Horeca són PDFs “que es reenvien per separat per correu electrònic des del fabricant al distribuïdor, i d’aquest al restaurant, comptant que estem parlant de desenes de milers de PDFs diferents”. Veient aquesta mancança, Alimentium ha creat una plataforma a la qual tots els actors de la distribució s’hi poden connectar per fer fluir aquesta informació de manera 100% digital, segura i, sobretot, sempre actualitzada quan un fabricant canvia la composició dels seus productes. De seguida els restaurants, distribuïdors i fabricants s’han adonat dels avantatges d’utilitzar la plataforma d’Alimentium, única al mercat, i l’empresa ha anat creixent de manera sostinguda.
Inversors
Dels vuit inversors inicials que van apostar per la idea del matadeperenc Guillem Torres, de 38 anys, quan va engegar la primera start-up anomenada Restalergia, ara en queden quatre. El 2017 va entrar un cinquè accionista (UVE Solutions), que va comprar el 40% de l’empresa, i que el 2016 havia passat a anomenar-se Alimentium. UVE Solutions és una empresa de Manresa que té molta experiència en el sector en el qual Alimentium volia entrar (l’Horeca), i de seguida es van entendre per mirar de créixer junts. Els manresans es dediquen a connectar els fabricants i els distribuïdors de productes d’alimentació i begudes del sector de la restauració per millorar els processos de negoci de les dues parts. L’empresa ha ampliat també els serveis que presta als seus clients i ha estat a petició d’aquest. “A més dels temes tècnics, ens van començar a demanar informació logística, comercial, sobre assumptes mediambientals, embalatge i etiquetatge o certificacions. És a dir, ara gestionen qualsevol informació que es pugui generar entre producte i proveïdors en les diverses àrees de les empreses”. Això, i gràcies a una internacionalització creixent, ha fet que la seva plantilla augmenti fins als deu empleats que té actualmente . “Ens trobem en una fase d’expansió. Vam començar pel canal Horeca i ara ja estem al retail, que és un sector totalment diferent”, diu aquest jove empresari. En els mercats exteriors, ja tenen clientes a Mèxic, on han estat contractats per una central de compres hotelera, i també a Itàlia, on treballen amb una empresa de col·lectivitats.