El nombre d’empreses que es dediquen a les "smart cities" (ciutats intel·ligents) han crescut un 62% a Catalunya des de 2016 i sumen 438 companyies, segons un estudi elaborat per Acció, l’agència de competitivitat vinculada al departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat. D’acord amb l’informe, que va ser divulgat ahir amb motiu del Smart City Expo World Congress de Barcelona, les empreses del sector han incrementat el seu valor de facturació en un 39% en els últims tres anys, fins als 9.717 milions d’euros (el que representa un 4% del PIB català), i ocupen actualment 45.046 treballadors.
Del conjunt de companyies orientades a oferir solucions "intel·ligents" i tecnològiques a la gestió urbana, el 90% són pimes i la resta, start-ups. El 24% d’aquestes empreses a Catalunya es dediquen al desenvolupament, seguides de fabricants de productes (22%), proveïdors de serveis (12%) i consultores (10%). D’altra banda, gairebé el 40% se centra en la denominada "Internet de les coses", el 30% en l’àmbit de la connectivitat i el 5G, el 20% en les ciències fotòniques i quàntiques, mentre que el 17% i l’11% restants treballen amb la hibridació de tecnologies i intel·ligència artificial, respectivament. L’estudi de la Generalitat també revela que el 46% de les empreses catalanes dedicades a ciutats intel·ligents són exportadores i el 31% tenen filials a l’estranger, on els principals mercats d’expansió estan als Estats Units, el Canadà, el Brasil, el Marroc i Emirats Àrabs.
Participació vallesana
Circutor, empresa centrada en l’eficiència energètica i amb seu a Viladecavalls, participa en el Smart City Expo World Congress, que se celebra fins demà a Barcelona, per mostrar totes les solucions disponibles per ser instal·lades en ciutats, empreses privades, aparcaments multiusuari i habitatges particulars. L’empresa exposa solucions per a la via pública mitjançant equips de càrrega exterior Raption i Urban; solucions per a empreses, aparcaments públics o privats a través d’alternatives per a la càrrega exterior o interior amb models Urban i Wallbos e Next; així com solucions per a habitatges: el nou carregador Wallbox eNEXT amb comunicacions per Bluetooth per a la seva configuració i gestió. Ahir va ser el torn del Consell Comarcal. El seu president, Ignasi González, va presentar el projecte Vallès Circular, que va ser seleccionat entre més de 500 propostes que va rebre l’organització del congrés per presentar experiències relacionades amb els reptes què es troben les ciutats. Sota el lema "Cities made of dreams" (Ciutats fetes de somnis), aquest esdeveniment posa de manifest enguany els progressos que s’han aconseguit en promoure internacionalment el concepte de ciutats intel·ligents per arrelar un futur sostenible i inclusiu.