L’empresa terrassenca AEInnova està a punt d’iniciar la comercialització, després d’intensos anys de recerca, d’una tecnologia que converteix la calor industrial en electricitat i que aposta clarament per la sostenibilitat. La companyia, amb nova seu al carrer del Pare Llaurador, a Terrassa, va néixer el 2014 a partir d’un grup d’investigadors de la UAB. "És una tecnologia que, de fet, existeix de fa molts anys i que s’aplica, per exemple, en les missions espacials, com és el cas de les sondes, on és molt difícil aconseguir energia. El nostre projecte surt de la idea que també es podia aplicar a la terra, on la indústria emet calor per avorrir", diu Ramon Voces, secretari de comunicació i informàtica. D’això fa cinc anys i ara, després de dues rondes de finançament (es prepara una tercera) ja tenen prototipus instal·lats a empreses del calibre de Seat, Repsol i Grup Torres (aviat a Celsa i Ciments Molins). "Estem a l’etapa final de preproducció", comenta Voces, que creu que en dos o tres mesos ja estarà en el mercat. "De fet, estem esperant, com a últim tràmit, que ens arribi el certificat ATEX per treballar en ambients explosius".
L’empresa va néixer al parc de recerca de la UAB impulsada per nous socis. Després es va instal·lar a Orbital 40 i finalment es va traslladar, l’octubre passat, a unes noves instal·lacions al carrer del Pare Llaurador. El seu director és en David Comellas. La tercera ronda de finançament, que ara es prepara, servirà per donar un "impuls per la industrialització de la tecnologia i la seva comercialització".
Corregir ineficiències
El projecte, que ha rebut nombrosos reconeixements mundials, té com a punt de partida l’alta ineficiència energètica de la indústria, on una part important del seu consum energètic es perd en forma de calor residual. L’objectiu consistia a fer recerca aplicada per tal de generar la tecnologia capaç de convertir aquesta calor en electricitat. Per exemple, dues terceres parts de l’energia que consumeix una empresa metal·lúrgica es perd. Els processos industrials d’aquest sector però també del siderúrgic o el químic necessiten molta energia a altes temperatures per funcionar, una calor que després, un cop feta servir, es llença.
Un cop validada la tecnologia, es varen incorporar professionals del món de l’enginyeria i l’empresa per tal de fer transferència tecnològica i desenvolupar dos productes: el Waste Heat Recovery Unit (WHRU) I l’Indu-Eye. El WHRU, és un sistema que permet generar energia elèctrica a través de la calor residual i reinjectar-lo a la xarxa elèctrica de la indústria per tal de millorar la seva eficiència energètica I reduir les seves emissions de CO2. Comparat amb altes sistemes de recuperació energètica per calor residual, el seu cost i requeriments d’instal·lació són mínims i no requereix cap mena de manteniment específic. Per altra banda, l’Indu-Eye, és una plataforma completa de sanforització on els sensors són alimentats per calor residual (és a dir, sense bateries) i que transmeten les seves lectures al cloud fent ús de tecnologies sense fils. Tot un sistema de sensorització sense fils ni bateries que permeten controlar qualsevol paràmetre del procés de producció i que implica una transició ràpida i econòmica cap al paradigma de la Indústria 4.0.