La revolució dels cobots a la indústria, i la seva penetració entre les pimes, van centrar ahir les jornades que es van celebrar al Museu de la Ciència i Tècnica de Catalunya. Universal Robots, Schunk i Infaimon, tres companyies de referència mundial en automatització, van exposar les oportunitats que genera la robòtica col·laborativa amb visió artificial i sistemes d’agafada i van assegurar que l’automatització industrial està a l’abast de tothom: és “simple, flexible i assequible”. Jordi Pelegrí, country manager a Espanya i Portugal d’Universal Robot, va explicar que els cobots (robots col·laboratius) permeten a les empreses, i també a les pimes, ja que ara el cost és molt més accessible, “produir de forma molt més flexible i fabricar nous productes”.
Les pimes, que a Catalunya representen el 99,8% de les empreses existents i el 69,4% de l’ocupació, són les companyies que més s’estan beneficiant de la robòtica col·laborativa per fer front a les tasques repetitives i perilloses que requereixen una alta precisió. “És tecnologia pròpia de la transformació industrial que estem vivim i la solució a les antigues màquines que feien només processos repetitius, com els telers del Segle XX”, digué aquest empresari. Tradicionalment, l’elevada inversió requerida, la dificultat per implementar la tecnologia i la necessitat de comptar amb personal especialitzat i zones específiques dins de les plantes de producció eren motius de pes que impedien a les pimes incorporar robots als seus processos de producció per a augmentar la competitivitat. Això generava una bretxa entre les grans i les petites empreses. No obstant això, la situació ha fet un gir de 180 graus al llarg de l’última dècada a causa de l’eclosió de la robòtica col·laborativa. Per la seva lleugeresa, facilitat de programació, versatilitat i retorn de la inversió inferior a un any, els cobots augmenten la productivitat en les plantes industrials mentre alliberen als empleats perquè es focalitzin en les tasques de major valor afegit.
Programari avançat
Els cobots de la plataforma e-Sèries d’Universal Robots compten amb programari avançat per facilitar el flux de programació, així com amb capacitat per a connectar-se a eines de fi de braç amb major potència, velocitat i personalització. Aquesta extensibilitat facilita la seva interacció amb els sistemes d’agafada, com a imants i pinces col·laboratives, o les aplicacions de visió artificial, com a recollida i col·locació de productes, control de qualitat i muntatge precís. “Tot això permet a les pimes fer tirades curtes, fabricar peces diferents en funcions de les necessitats productives i fabricar nous productes, la qual cosa facilita arribar a altres tipus de mercats. En definitiva, aquesta tecnologia fa la pime molt més flexible”, afegeix Pelegrí.
Líders en visió artificial
El terrassenc Toni Ruiz és director d’Infaimon Group, especialitzat en visió artificial, altra de les tecnologies claus de la indústria 4,0. Com a concepte bàsic, la visió artificial es basa en una càmera connectada a un ordinador que observa el procés industrial. “És el sensor que més dades permet recollir dels processos i avui en dia l’anàlisi d’aquestes dades és molt important per la indústria”, comenta Ruiz. El repte d’Infaimon Group, amb seu a Barcelona, és “ajudar les pimes a implantar noves tecnologies que millorin els seus processos i que les facin més flexibles i competitives”. A més, la visió artificial és una tecnologia el cost de la qual ha “baixat molt” perquè s’ha desenvolupat i estès ràpidament gràcies, en bona part, per l’eclosió de la indústria del videojoc i el mòbil. La utilització d’aquesta tecnologia permet trobar noves aplicacions en els processos i fer-los més flexibles, així com “l’anàlisi de riscos i el manteniment predictiu”, digué Ruiz .