Diners

L’atur signa a Terrassa el pitjor mes octubre dels darrers onze anys

La feblesa del mercat laboral a Terrassa ja no ofereix cap mena de dubtes. El mes d’octubre s’ha tancat amb el pitjor registre en més d’una dècada, concretament en onze anys. El desè mes de l’any va finalitzar a la ciutat amb 288 aturats més que al setembre, per a totalitzar 14.327 persones sense ocupació. Aquest nivell de destrucció en un mes d’octubre no s’havia repetit des del terrible 2008, quan a Terrassa van perdre en aquest mes 691 persones el seu lloc de treball. En aquests moments hi ha 14.327 aturats. Terrassa manté el trist rècord de ser la ciutat del Vallès Occidental amb una major nombre d’aturats. En aquesta oportunitat s’ha replicat el comportament en l’àmbit del món del treball de la comarca, Catalunya i Espanya, amb un nefast mes d’octubre.

En el conjunt de 2019, l’atur ha ofert a Terrassa cinc mesos positius i altres cinc negatius. Octubre ha significa el tercer major increment d’aturats de l’any, per darrere d’agost i febrer. La desocupació es va iniciar a la ciutat amb ascensos al gener i febrer. Posteriorment la desocupació es va reduir quatre mesos seguit, però la ratxa es va tallar d’arrel al juliol i agost. Setembre va tornar a ser positiu, però octubre ha llançat uns resultats pèssims.

Des de 2008 no s’havia destruït tanta ocupació a l’octubre. L’any passat van ser 181 aturats. En aquest 2019 s’han superat en més d’un centenar aquesta xifra. En 2017 va augmentar el nombre d’aturats en 252. Un any abans van ser 41. En 2014 i 2015 pràcticament no es van produir alteracions. En els anys següents fins a 2008 el màxim augment havia estat de 198 aturats en 2012.

Aquest mes d’octubre també presenta una altra dada demolidora. Per primera vegada en els últims anys, la dada interanual, és a dir la xifra d’aturats de fa un any i l’actual ha crescut. És negativa. Així, en 2018, a Terrassa a l’octubre hi havia 14.255. Ara hi ha 14.327, amb una pujada de 62 aturats més.

En el conjunt de la comarca, octubre també ha estat un mal mes, amb 1.017 aturats més, per a un total de 50.414 aturats. De nou se superen les cinquanta mil persones sense treball. A les ciutats de l’àrea d’influència econòmica de Terrassa tots els registres han estat negatius excepte a Sant Cugat, on s’han creat nou llocs de treball en aquest mes d’octubre. En dues poblacions, les més petites, Rellinars i Ullastrell no s’ha produït cap alteració. A Rubí, per contra, l’atur s’ha disparat amb 105 persones més sense ocupació. A Castellbisbal la desocupació ha crescut en 26 persones, 13 a Viladecavalls, 12 a Matadepera i cinc a Vacarisses. En aquesta oportunitat no ha estat Terrassa la ciutat del Vallès Occidental que ha creat més atur a l’octubre. Sabadell ha registrat 336 aturats en el desè mes de l’any.

reaccions

El mes d’octubre de 2019 deixa una xifra de 387.267 persones registrades com a aturades a les oficines del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), el que significa una reducció interanual de l’1% (3.930 aturats i aturades registrats menys que fa un any). A Espanya són 3.177.659 les persones que romanen desocupades, amb una reducció del 2,4%.

CCOO de Catalunya considera que “calen més recursos per a polítiques actives d’ocupació adreçades especialment a persones aturades de llarga durada i per combatre el preocupant atur femení i juvenil. És inadmissible que augmenti la rotació laboral sobretot en dones i joves”. També denuncia “un augment injustificat de la temporalitat en detriment de la contractació estable”.

Per la seva part, UGT de Catalunya, assenyala en un comunicat la seva preocupació especial per “l’increment de l’atur entre les persones majors de 45 anys, que puja per tercer mes consecutiu i representen més del 53% del total de l’atur, i l’augment significatiu de l’atur entre les persones estrangeres, que representen una cinquena part del total de l’atur. I alertem sobre la situació de les persones més joves, on creix l’atur també per tercer mes consecutiu, però també interanualment”. UGT de Catalunya torna a reclamar “la derogació de les reformes laborals”.

To Top