Diners

El Gremi de la Fusta de Terrassa va néixer fa gairebé 150 anys

La restauració d’una tarifa o taula de preus per als serveis de fusteria en la vila de Terrassa, datada el 19 de març de 1871, a més de recuperar el bon estat de l’històric document, s’ha saldat amb una sorpresa totalment inesperada. El Gremi de la Fusta de Terrassa, segons consta en el document, va néixer aquell 19 de març de 1871, dia de Sant Josep, per la qual cosa l’entitat es troba a només dos anys de celebrar el seu 150 aniversari. Fins ara, segons va explicar ahir Joan Soler, director de l’Arxiu Històric de Terrassa, es datava la constitució d’aquest gremi entre 1914 i 1917.

Ràpid deteriorament
El tarifari va estar en mans del gremi de fusteria fins que fa una dècada el va donar a l’arxiu. "En els últims anys estava deteriorant-se el seu estat de conservació", va explicar Soler, per la qual cosa es va decidir restaurar-lo. Ahir va ser presentat el treball, del qual s’ha encarregat el Taller de Berta Blasi, de Tiana, amb el patrocini del mateix Gremi de la Fusta, en un acte que es va celebrar en aquest arxiu i al qual també va assistir Joaquim Soler, tresorer del citat gremi, i la regidora Jennifer Ramírez. El document és una autèntica joia. A més de ser el primer document que es conversa del gremi, aporta informació valuosa sobre la seva història. "És el primer gremi modern, ja que abans existien confraries i gremis medievals. També és el primer gremi modern que es constitueix com a tal abans que Terrassa obtingués el títol de ciutat sis anys després", va explicar Joan Soler. El tarifari està datat aquest 19 de març de 1871 i signat per 48 patrons de tallers. En la presentació (l’única part escrita en castellà) s’exposa que "molts fusters d’aquesta vila a fi de donar-se suport mútuament i donar garanties al públic fent desaparèixer l’arbitrarietat dels preus en les obres de fusteria, han resolt constituir-se en gremi i votar una tarifa de valors on s’expressa el cost de tota classe de peça de fusta i de les jornades, la tarifa de les quals, que serà la més econòmica que es pugui, hauran de subjectar-se tots els agremiats". En taula apareixen, entre altres informacions, els preus dels treballs regulars (coses clavades d’una casa, coses de comoditat….) i també els de maquinària (màquina de rentar plana, repassadora, màquina de filar…..). En la part superior apareix un dibuix amb les eines més habituals.

Els treballs de restauració han durat diversos mesos. "El tarifari estava enganxat amb llengua de llop (cola impacto) en la fusta, que estava en molt mal estat, igual que el marc", va explicar Joan Soler. Durant el procés de recuperació, el document s’ha consolidat amb paper japonès, que té un pH neutre i no és àcid". Ara es conservarà en l’arxiu a temperatura entre 17 i 20 graus, i una humitat d’entre 55% i el 65%, per evitar que el paper acabi ressecant-se i trencant-se.

To Top