Diners

Homenatge a les millors empreses 

Durant la 25a edició de la Nit de l’Empresari, que es va celebrar al Teatre Nacional de Catalunya, la patronal terrassenca Cecot va premiar Jaume Alsina, president del grup d’empreses BonÀrea, i set companyies per les seves trajectòries en diversos àmbits. Quim Torra, president de la Genelitat de Catalunya, va assistir a l’acte.

Premi a la personalitat: Jaume Alsina

Aquest empresari, distingit enguany amb el premi a la personalitat de Cecot, va néixer a Guissona, la Segarra, l’any 1934. Estudià veterinària a Saragossa, i el 1951 inicià l’activitat professional, centrada en els animals de tir i de càrrega, que abandonà per la mecanització dels treballs agrícoles. Associat amb professionals del sector avícola de Reus, el 1956 inicià un negoci de ramaderia industrial i el 1959 fundà la Cooperativa Agropecuària de Guissona, la qual, sota la seva direcció, s’ha convertit en la més gran de l’Estat espanyol. L’objectiu de l’empresa era impulsar la ramaderia intensiva en una de les zones més deprimides de Catalunya i que patia un marcat èxode rural. Pràcticament des de la posada en marxa, l’empresa ha anat integrant totes les fases del cicle productiu fins a constituir, el 1999, el Grup Alimentari Guissona, a la qual van aportar els principals actius de la Cooperativa de Guissona, així com d’altres societats que van anar apareixent durant la dècada de 1990. Així, les 74.992 accions de la Corporació es van distribuir entre més de 4.500 accionistes, amb la conformitat dels socis assegurant d’aquesta manera el futur de bonÀrea Agrupa, format per la Cooperativa de Guissona, la Caixa Rural de Guissona, la Corporació Alimentària Guissona, les fundacions Agropecuària i “bonÀrea”, Serveis Agropecuària d’Assegurances i Serveis Mèdics Guissona.

Empresa més internacional: Sensocar

Aquesta empresa terrassenca és la segona més important en l’àmbit nacional en fabricació de cèl·lules de càrrega i visors electrònics. Des de l’inici de la seva activitat, l’any 1996, ha experimentat un creixement sostingut i ha mantingut una estratègia de dissenyar, certificar, fabricar i verificar els seus productes des de la seva planta per mantenir el know-how de producte i alinear les estratègies d’internacionalització i innovació, sense deslocalitzar la producció. La xarxa comercial de Sensocar s’articula per una política de treballar amb partners locals a països com l’Índia, Dubai, Corea del Nord, Tunísia, Lituània, Itàlia, Pakistan, Sèrbia, Turquia, Algèria i Iran. També disposen d’una oficina comercial a Moscou. A la resta de països treballen amb acords comercials sense condicions d’exclusivitat ni representació oficial.

Associació empresarial: AIJEC

Des de l’any 1985 AIJEC Joves Empresaris de Catalunya agrupa a milers de joves amb empresa pròpia de tots els sectors dins d’una associació independent i sense afany de lucre en un punt de trobada per compartir inquietuds i experiències, així com per representar la seva projecció col·lectiva, des d’una reivindicació constructiva que fomenta l’emprenedoria i l’aposta per un nou paradigma social d’empresari que crea valor des dels valors.

Comerç mès dinàmic: Kave Home

Julià Grup Furniture Solutions (Kave Home), fundada el 1982 i amb seu a Sils, es dedica al disseny, fabricació i distribució de mobiliari de decoració. El 2005, l’empresa va començar a treballar amb un equip de disseny de producte interí i inicia el camí per a l’exportació que, actualment, representa el 70% de la facturació. Julià Grup creà el 2013 KaveHome.com un web de vena online. Sis anys després va obrir les primeres botigues físiques.

Innovació: Silence

Aquesta empresa, amb seu a Esplugues de Llobregat, ha llençat al mercat un vehicle (de prestacions similars a un 125cc) pensat per a entorns urbans. La principal característica d’aquesta moto és que la seva bateria és extraible (a mode maleta trolley), cosa que permet el fàcil transport. A més es pot endollar en qualsevol punt. Aquest fet permet solucionar un dels principals punts dèbils del sector, que és l’escassetat de punts de càrrega públics.

Millor iniciativa jove: Able Human Motion

És un spin-off de la UPC que està desenvolupant i comercialitzarà el 2021 exosquelets robòtics per millorar la mobilitat i la independència de persones amb paràlisi a les extremitats inferiors, en concret per a persones amb lesió medul·lar per sota de la vèrtebra toràcica T10 (~ 1,5 M persones al món) i per als supervivents d’un accident cerebrovascular o ictus (~ 70 milions de persones al món, el 67% pateixen algunes seqüeles de mobilitat)

Premi Caixabank (RSC): La Casa de Carlota&Friends

És una consultora de comunicació, amb seu central a Barcelona, especialitzada en responsabilitat social corporativa i un estudi de disseny, amb una plantilla de 12 persones totalment paritària (50%-50%), 7 d’elles amb discapacitat. Van néixer ja amb la vocació de portar talent des d’on tothom deia que era impossible, les persones amb discapacitat intel·lectual i ho van fer amb la complicitat de la Fundació Aura. Té seus a Sevilla i Medellín (Colòmbia).

Premi prevint a la salut laboral: La Farga

Des de 1808 La Farga, amb seu a Les Masies de Voltegrà, és una empresa metal·lúrgica que fabrica i comercialitza semielaborats de coure i els seus aliatges pels mercats elèctrics, envasos metàl·lics, ferroviari, conductors per la mitja, alta i molt alta tensió, tubs, automoció, massissos i conductors especials. Iniciat l’any 2013, el programa “0 accidentes y más allá” segueix evolucionant any rere any amb la implantació d’accions en diferents àmbits.

To Top