Diners

Abad exigeix propostes als partits per resoldre l’actual conflicte polític

El president de la patronal egarenca Cecot, Antoni Abad, va assegurar anit, durant el lliurament dels premis anuals d’aquesta entitat, que la sentència condemnatòria contra els líders del “procés” “no ha resolt res” perquè el conflicte “segueix igual o encara més viu”. Abad, que va arrencar els aplaudiments dels presents quan es va referir als pressos i crits de “llibertat, llibertat”, va dir que el fet d’haver arribat a aquesta situació, “l’únic que ha demostrat és la incapacitat de la política per afrontar i resoldre les qüestions que l’evolució social comporta. Innocentment crèiem que la democràcia és el sistema polític de participació per governar-nos. Hem après que també es pot aplicar amb altres estils. L’Estat decep”. Per al president de Cecot, que va deixar patent la preocupació de l’entitat”pels brots de violència” i defensà “la força dels arguments”, va afegir que “tenim consciència que els poders que haurien de conviure amb independència en una democràcia no són tres sinó cinc: executiu, legislatiu, judicial, la premsa i la ciutadania. I els ciutadans som el primer. El sistema falla per la base quan legalitat, llibertat i drets humans es contraposen i deixen d’estar harmonitzats. La qualitat democràtica es basa, des de la bondat, en construir respostes. Mentrestant, l’economia se’n ressent. Política, què ens proposeu?”

Vint-i-cinc aniversari
La 25a edició de #la Nit Cecot, que enguany es va celebrar sota el lema “Energètics! Empreses sostenibles/Governs responsables/transició energètica” es va desenvolupar al Teatre Nacional de Catalunya, a Barcelona i va aplegar a una àmplia representació del món econòmic, polític, institucional i universitari. Hi va assistir Quim Torra, president de la Generalitat i va protagonitzar el discurs de cloenda. Abans, van parlar Paco Hoya, president del Cercle Cecot de Joves Empresaris, Josep Sánchez Lliure, president de Foment del Treball, i Jaume Alsina, president del grup d’empreses que conformen Bon Àrea, que va rebre el guardó a la personalitat per la seva trajectòria professional.

A més d’Alsina van ser premiades durant la Nit, en les diferents categories, les empreses Sensocar, Silence, Kave Home, Able Human Motion, Uno y tres ceros, La Farga i l’Associació Indepenent de Joves Empresaris de Catalunya.

A l’inici de la seva intervenció, Abad va reconèixer que, en matèria econòmica, veu un “cel blau i núvols, alguns molts grisos” però va insistir en les bones dades econòmiques de Catalunya, per sobre de les de l’Estat i la Unió Europea, “I sí, hi ha una moderació del creixement, tant aquí com en l’àmbit mundial. Clamen que estem faltats d’actuacions però reconeixem que no estem rodejats de bombolles econòmiques”, va afegir. I com ja va fer l’any passat va reclamar pel bé de les empreses i l’economia, que els governs (tant autonòmic com el central) tinguin “pressupostos posats al dia”.

El president de Cecot va reclamar reforçar la professionalització de la funció pública, incrementar la dimensió de les empreses, retenir el talent, una aposta decidida per la formació dual, i especialment, va criticar la inversió de l’Estat a Catalunya. “Si analitzem la inversió territorialitzada de l’Estat a Catalunya dels darrers quaranta anys, no en trobarem ni un on el percentatge dedicat als catalans i catalanes sigui equivalent al nostre PIB” Davant aquest panorama, Abad va dir que “tenim dos camins de resposta a escollir: o ens plantegem una reivindicació col·lectiva transversal en tota regla o ho reclamem judicialment per prevaricació amb agreujant de reincidència”.

En aquest sentit, el president de Cecot va desvelar que hi ha proposat al president de Foment de Treball, Josep Sánchez Llibre, que va assistir ahir a l’acte, un acord perquè aquesta entitat patronal lideri una cimera amb caràcter transversal i unànime per exigir el que és “econòmicament lògic i territorialment just. Tal com es va fer, ara fa dotze anys, per la projecció de l’aeroport de Barcelona. La llista d’incompliments és molt llarga, cal actualitzar-la i corregir-la.

To Top