Diners

La moda redueix al 2,8% el seu pes a l’economia espanyola

El negoci de la moda perd una mica del seu impuls com a motor de l’economia espanyola. En 2018, després de tres anys consecutius instal·lat en el 2,9%, l’aportació relativa del negoci de la moda a Espanya al Producte Interior Brut (PIB) del país va perdre una dècima, fins a situar-se en el 2,8%. El cicle d’expansió de l’economia espanyola, sumat als factors de feblesa i incertesa entorn del sector de la moda, expliquen aquest ajust.

L’Informe econòmic de la moda a Espanya, impulsat per Modaes.es i el Centre d’Informació Tèxtil i de la Confecció (Cityc) i que compta amb el patrocini de Moddo, publica aquest any la seva vuitena edició, la sisena en la qual es calcula l’aportació del negoci de la moda al PIB espanyol.

El document, que cada any ofereix les principals dades econòmiques entorn del sector, utilitza una completa fórmula economètrica per calcular aquest valor afegit brut generat pel conjunt de les activitats de la cadena de valor de la moda a Espanya, des del disseny i la indústria fins a la distribució. L’edició de 2019 de l’informe reflecteix l’evolució negativa d’alguns indicadors, com el consum de moda, o l’estancament en termes de creació d’ocupació o exportacions.

Fonamental
Malgrat això, l’estudi torna a posar en evidència que la moda és fonamental en l’economia espanyola, amb una aportació al PIB per sobre del 2,6% del sector primari, i només alguna cosa per sota al 3,6% de la banca i les assegurances o del 5,8% de la construcció. A més, la moda manté una alta importància en termes de generació d’ocupació, amb una contribució en 2018 del 4,1% en el mercat laboral espanyol i, sobretot, en termes d’exportacions, àmbit en el qual arriba al 8,7% del total. En l’àmbit industrial, l’evolució moderada o negativa de les magnituds econòmiques i d’activitat de sectors com el cuir i el calçat o la confecció es va veure reflectida amb un descens del valor afegit brut aportat per la moda.

To Top