Diners

El sector tèxtil frena el seu creixement i comença a reduir vendes i ocupació

La indústria tèxtil desaccelera el seu creixement, tant en la producció com en vendes i número d’ocupats, en un context de forta competència internacional, segons un informe elaborat per la Companyia Espanyola d’Assegurances de Crèdit a l’Exportació (Cesce) a partir de dades oficials. En 2018, les vendes del comerç tèxtil van disminuir un 2,27% fins als 17.686 milions, i les cadenes especialitzades van concentrar el 34% del valor total.

Pel que respecta a l’ocupació, en 2018 el número d’ocupats en la indústria del tèxtil, la confecció i el calçat va ser de 157.500 persones, la qual cosa llança una caiguda de l’11,4%, primer any que tanca en negatiu des de 2013, segons dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA). Per exportacions, Espanya ocupa el cinquè lloc a Europa i la indústria de la moda té un pes del 2,9% en el PIB nacional, amb el 4,3% de l’ocupació.

A més, d’acord amb l’informe sectorial de Cesce, la moda aporta el 8,8% a les exportacions espanyoles, però el seu creixement s’està frenant. Cesce destaca així mateix el canvi d’hàbits dels consumidors, amb una forta polarització de les marques i on les vendes de moda a través de la web suposen ja el 7,4% de la facturació del sector.

Els outlets van aconseguir una quota de mercat de 15,1% després de reforçar-se a Espanya. A més, la mitjana de despesa per càpita en roba en 2018 va ser de 429,3 euros, una xifra que augmenta a 565,7 euros si s’afegeix el calçat. En aquest sentit, el sector representa el 4,3% de l’ocupació nacional, el 18,9% en el comerç i el 8,1% en la indústria.

També aporta el 13,2% al PIB del comerç i el 5,1% al PIB de la indústria a Espanya. En la indústria tèxtil, el valor de la producció ha crescut un 0,8%, fins als 5.900 milions d’euros, i en la confecció ha caigut un 0,2%, fins a 4.735 milions.

La Comunitat Valenciana és la que compta amb major concentració d’empreses de la indústria del calçat, especialment a Elx, Elda i Petrer, on operen 4.963 empreses, l’1,7% més, i d’elles el 52% correspon a cuir i calçat.

Plataformes logístiques
Catalunya continua sent el bressol de la indústria tèxtil a Espanya, on se situen a més les plataformes logístiques del Grup Inditex per a Massimo Dutti, Bershka, Oysho i Stradivarius. I Galícia continua dominada per la indústria de la confecció i concentra a més la seu d’Inditex i les plataformes logístiques per a Zara i Pull&Bear.

Andalusia compta amb més empreses que Galícia dedicades a la indústria de la moda però no aconsegueix el seu número d’ocupats en el sector. Compta amb 2.319 empreses, el 51,2% de les quals són de confecció, el 32,6% estan dedicades a la indústria tèxtil i la resta a cuir i calçat. Gràcies al Grup Inditex, amb marques com Zara, Espanya no només ha revolucionat molts dels paradigmes d’aquest sector -des de la producció, la logística, la comercialització i la venda en línia-, sinó que ha contribuït a convertir la moda baix cost en tendència. És promotora del concepte de "luxe accessible" que té a grans figures públiques com a exemple i referència, diu Cesce en una nota.

To Top