Diners

Aragonès planteja ajustos en l’IRPF i l’impost de successions

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, va demanar ahir a totes les forces polítiques que "pensin més en el país que hem de construir els anys vinents i menys en eslògans", a l’hora de valorar els Pressupostos de la Generalitat per al 2020. En aquest sentit, va assegurar que "tenim l’oportunitat tots plegats de millorar la situació actual" i es va mostrar convençut de la possibilitat d’aconseguir "una àmplia majoria que aporti solucions". A parer seu, les noves polítiques que han de fer front a les noves necessitats no es poden gestionar amb pressupostos prorrogats, "és inviable políticament". "Haurem de cedir tots una mica a favor del país", va dir.

En una entrevista al programa Els matins de TV3, i en el marc de la ronda de contactes amb els grups polítics per negociar els comptes de la Generalitat pel 2020, el vicepresident ha obert la porta a revisar la fiscalitat actual i fer-la "més justa i progressiva", d’acord amb el que ja preveu el Pla de govern, per millorar els ingressos i posar-los al servei de la salut, l’ensenyament, la seguretat i les polítiques socials del país. Aragonès va posar sobre la taula la possibilitat de donar més progressivitat a l’IRPF i fer ajustos en algun tram; modificar l’impost de successions gravant d’una manera específica les grans herències i millorar la fiscalitat ambiental per aconseguir més recursos per lluitar contra la crisi climàtica. "Aquests tres eixos ens hauran de proporcionar més recursos per passar de 2.510 milions d’euros a uns quants centenars de milions més", va dir.

Recursos pendents
Preguntat per la manca d’actualització de les bestretes i les liquidacions pendents per part de l’Estat, el vicepresident a assegurar que si arriben els recursos pendents de l’Estat, la mateixa ordre de tancament del pressupost preveu excepcions i, per tant, serà la via per poder-los transferir a les empreses públiques i als departaments, "però abans han d’arribar", ha advertit. Per Aragonès, "el ministeri d’Hisenda està retenint més de 7.000 milions d’euros que corresponen a les comunitats autònomes", 1.317 dels quals corresponen a Catalunya, i ha anunciat que dilluns passat la Generalitat va presentar el recurs contenciós administratiu davant l’Audiència Nacional per reclamar que l’Estat faci efectiu aquest pagament. "És absolutament inacceptable que es jugui amb els diners que són dels ciutadans, els diners que són de la salut, l’ensenyament, la protecció social, de la seguretat dels ciutadans, per intentar aconseguir un acord de govern o un vot gratis. Això no va així", ha conclòs. Sobre la qüestió del deute de les famílies en situació de pobresa energètica, el vicepresident va recordar a les companyies que tallar el llum a les famílies en situació de vulnerabilitat "és una amenaça il·legal".

To Top