La xifra d’accidents laborals amb baixa a la comarca ha tornat aquest any a pujar amb força després que el 2018 es registrés certa estabilització amb una pujada limitada del 0,4%, que va posar punt final a quatre exercicis amb forts increments. Segons fonts del departament de Treball, en el primer trimestre de 2019 es van registrar al Vallès Occidental 2.935 accidents laborals. Son 246 més que en el mateix període de 2018 i una alça percentual que arriba al 9%. A més, entre gener i març d’aquest any ja es comptabilitzen dos morts a la feina, quan en tot 2018 només es va registrar un. De fet, hi ha certs aspectes positius en aquestes dades. L’increment que es va detectar en el primer trimestre correspon gairebé en la seva totalitat a accidents de caràcter lleu, que pugen també el 9%, mentre que els greus van baixar notablement. En el capítol de lleus els increments més importants es van registrar a la construcció (26%), la indústria (7%) i els serveis (7%). Per contra, entre gener i març es van produir deu accidents greus davant dels dinou de l’any passat. El descens percentual arriba al 47%. En gairebé tots els sectors d’activitat econòmica, excepte a la indústria, van baixar. A la construcció es comptabilitzen dos aquest any (dos menys que en 2018) i en els serveis tres (la reducció important amb set accidentes menys). La indústria, amb 5 accidents greus, es troba en la mateixa situació que l’any passat, com també en l’agricultura (cap accident).
Des que es va iniciar la recuperació econòmica la xifra absoluta d’accidents laborals amb baixa s’ha mantingut a l’alça al Vallès Occidental i a Catalunya. No obstant això, 2018 ha estat a punt de posar punt final a aquesta escalada, ja que “només” es va registrar un 0,4% més d’accidents respecte a l’exercici anterior, la qual cosa dóna entendre certa estabilització en aquest capítol.
Enrere queden increments realment notables com el que es va produir en 2015, quan van créixer un 12,7%, el percentatge més alt en els últims cinc anys. De fet, la sinistralitat segueix un camí paral·lel al cicle econòmic. En 2007, que va registrar el moment més alt de l’expansió, la comarca va batre el rècord d’accidents laborals amb un total de 21.848. Des de llavors, i ja amb la crisi econòmica, es va produir una caiguda gradual, any rere any, a causa de la menor activitat, que va finalitzar en 2013 tocant sòl en 7.868 accidents. En 2014 ja van créixer un 8%, amb el que es va posar punt final a sis anys de caigudes continuades; en 2015 es va registrar una alça del 12,7%; en 2016, del 9%; i en 2017, del 2,8%.
Els accidents laborals mortals a Espanya van baixar un 17,6% fins a març, sumant 140 treballadors morts, però, per contra, van pujar els greus i els lleus. Segons dades estadístiques del Ministeri de Treball, s’havien comptabilitzat fins a març un total de 151.070 accidents laborals amb baixa, la qual cosa suposa un augment del 5,9% respecte al nombre de sinistres del mateix període de 2018. Del conjunt de sinistres, 131.074 accidents es van registrar en el lloc de treball i 19.996 van ser sinistres in itínere (els que es produeixen en el trajecte de casa al treball i viceversa).
Els primers van augmentar un 7,2 per cent, mentre que els segons van descendir un 1,5% respecte al mateix període de l’any passat. Els accidents lleus amb baixa en el lloc de treball van sumar 129.974 fins a març, un 19,3% menys, i els greus van aconseguir els 991, un 8,9% més que un any abans. En el cas dels sinistres in itínere es van registrar 19.735 accidents de caràcter lleu (-1,4%) i 230 de gravetat (-3,4%). Segons denuncia Comissions Obreres (CCOO) en un informe sobre salut laboral, la sinistralitat laboral no ha parat de créixer des de 2012. L’any passat es va tancar amb una mitjana de 152 accidents cada hora, que van sumar 1,33 milions fins a desembre.
El sindicat culpa directament d’això a la precarietat laboral i a la feblesa del sistema preventiu espanyol derivat de la reforma laboral de 2012. Les seves dades eleven un 12,8% els accidents en jornada i un 5,7% els in itínere durant els últims sis anys.
Per el síndic CCOO, la precarietat laboral per l’augment dels contractes temporals sobre els indefinits ha portat a duplicar la sinistralitat entre els uns i els altres. Així, mentre els accidents entre els indefinits han augmentat un 6%, entre els temporals ho ha fet un 12%. La construcció repeteix com el sector més castigat, amb un augment del 22,9%, seguit de l’agrari (19,8%), la indústria (16,7%) i el de serveis (10,5%).
Les lesions musculars, els xocs contra objectes immòbils, les caigudes, els accidents de trànsit i l’ansietat per estrès laboral són les principals causes de sofrir contratemps en el treball a Espanya, segonst l’Associació d’Empreses d’Equips de Protecció Individual (Asepal), amb l’objectiu de conscienciar sobre la “importància” de la prevenció i la utilització d’equips de protecció per a reduir el nombre d’accidents laborals. Entre les lesions musculars més conegudes destaquen la lumbàlgia, les hèrnies o la ciàtica. És molt comú l’aparició de contractures, esquinços o trencaments de lligaments com a conseqüència dels sobreesforços físics realitzats en transportar objectes. Per a reduir aquestes malalties és “fonamental” la utilització d’equips de protecció individual que agilitin i facilitin aquesta càrrega. En aquest sentit, actualment s’estan desenvolupant equips, com a exoesquelets<