El salari mitjà català guanya 118 euros anuals en poder de compra des del 2017. Així, el poder adquisitiu creix un 0,6% en relació al segon trimestre de fa dos anys, segons un estudi de la consultora Adecco. L’informe destaca la millora del poder de compra a Catalunya entre el 2017 i el 2019, que contrasta amb la pèrdua de capacitat adquisitiva detectada entre el 2016 i el 2018, quan es van perdre 400 euros anuals, un 1,9% menys. Segons Adecco, la mitjana salarial a Catalunya se situa en els 1.788 euros mensuals, un 2,4% superior a la de fa un any, i assoleix el màxim registrat fins ara. A més, el sou en Catalunya és superior a la mitjana estatal, que se situa en els 1.674 euros mensuals (+1,7%). Ara bé, és inferior al del País Basc (1.973 euros al mes), Madrid (1.964 euros al mes) i Navarra (1.824 euros al mes).
Pel que fa al poder adquisitiu, Catalunya és una de les set comunitats autònomes que milloren la capacitat de compra del seu salari mitjà. Fa un any, només eren dues les que registraven augments. La capacitat de compra al conjunt de l’Estat espanyol ha caigut un 0,7%, amb 133 euros anuals menys a la butxaca que fa dos anys. D’aquesta manera, Catalunya és la cinquena autonomia amb un major augment del poder adquisitiu, per darrere de les Illes Balears (427 euros anuals més), Galícia, Navarra i les Canàries.
D’altra banda, l’estudi també posa de manifest que Catalunya és la segona autonomia amb millors condicions per treballar, només per darrere de les Balears. Tanmateix, un de cada quatre llocs de feina creats en els darrers 12 mesos és a temps parcial, la qual cosa suposa un lleuger augment. A més, un de cada quatre aturats és de llarga durada. Catalunya té actualment 30,8 empreses cada 1.000 habitants, més que la mitjana estatal, però el nombre de companyies no ha crescut des del juny del 2017. En qualsevol cas, les dades reflecteixen que Espanya compta amb 29,5 empreses per cada mil habitants, el registre més alt dels últims vuit anys. No obstant això, l’augment del nombre d’empreses en relació amb la població està donant mostres de feblesa: l’increment interanual actual, del 0,7%, és el més baix en cinc anys. A més, hi ha quatre regions on aquesta variable descendeix: Balears, Canàries, Catalunya i el País Basc. No ocorria una cosa així des de setembre de 2014.
Una conseqüència positiva de l’alentiment en el creixement del parc empresarial nacional és que, en ser simultània a l’increment de l’ocupació, permet un augment de la grandària mitjana de l’empresa espanyola, entès com la mitjana d’ocupats per empresa. L’augment de la grandària mitjana de les empreses és beneficiós per al conjunt de la societat. Per exemple, com més gran és una empresa, pot finançar-se més barat, aprofita millor les economies d’escala, creixen les oportunitats de comerciar amb l’exterior i ofereix majors oportunitats per a desenvolupar la seva carrera professional al seu personal.
Ara, la companyia mitjana espanyola té 14,7 ocupats, que és el número més gran en almenys 20 anys. En tot cas, només en cinc autonomies la grandària actual de les seves empreses és el màxim que es registra. Són Aragó, la Comunitat de Madrid, Navarra, la Regió de Múrcia i Andalusia. El salari mitjà del conjunt d’Espanya és de 1.674 euros mensuals. L’increment interanual, d’un 1,7%, és el vuitè augment consecutiu (des de 2010 no es registrava una cadena tan prolongada d’augments salarials). Des de març de 2017 són més les comunitats autònomes que veuen com la capacitat adquisitiva del seu salari mitjà és erosionada, que les que experimenten la situació contrària. En el trimestre analitzat, 10 regions veuen retallada aquesta variable (eren 15 en l’anterior semestre) .