En el Vallès Occidental es comptabilitzen un total de 10.247 establiments comercials i un indicador d’11,16 botigues per cada mil habitants (a la província de Barcelona varia entre els 11,02 i 16,06), segons l’Informe Territorial de la Demarcació de Barcelona elaborat per la Diputació i la Cambra de Comerç de Barcelona. Segons les dades extretes del Cens d’Establiments de Catalunya (CECC), gener de 2017 i 2018, es confirma una lleugera disminució del nombre d’establiments totals (-1,8%) però un augment de la superfície de venda total (1,4%). Quant a la superfície mitjana dels comerços al Vallès Occidental (162 metres quadrats) es constata la dimensió més gran dels establiments en referència a la mitjana provincial(139,35 metres quadrats /establiment).
Pel que fa als últims resultats de l’Enquesta d’hàbits de consum i compra a la comarca, on el 38,4% i el 22,4% dels enquestats són els responsables de compra de les llars conformades per parelles amb o sense fills, el 20,5% llars unipersonals i el 68,6% són dones, la valoració de l’oferta comercial al municipi de residència és d’un 7,06 sobre 10 (gairebé la mitjana provincial és del 7,15). Es destaca la percepció dels residents envers la qualitat de l’oferta comercial, amb una valoració de 7,43, la segona més alta de totes les comarques de la demarcació. Quant a l’Índex d’atracció i pèrdues, s’observa una bona contenció de les categories de productes quotidians amb uns índexs al voltant del 100%.
Pel que fa a l’equipament de la persona s’obté una relativa pèrdua de compradors, 75,27%. En canvi, l’oferta comercial és capaç de contenir la despesa de l’equipament de la llar, 95,45%, situant-se com la segona comarca amb el millor índex de la demarcació per aquests productes. En el sector de l’hoteleria, l’oferta de places a la comarca s’incrementa un 4,8% arribant a les 7.210 places. Aquest any 2018 destaca l’increment del 47,5% de les places d’habitatges d’ús turístic (HUT) i un increment mínim de les places hoteleres (+0,1%). L’oferta de càmpings, turisme rural i apartaments turístics es manté en els mateixos valors de 2017. Les dades de demanda recollides el 2018 presenten resultats superiors als de l’any anterior. La demanda (basada només en les xifres disponibles dels establiments hotelers) presenta un augment del 4,8% i registra un total de 525.808 turistes.
Segon l’estudi elaborat per la Diputació i la Cambra de Comerç de Barcelona, el nombre de pernoctacions decreix un 1,3% en 2018, i se situa en un total d’1,1 milions de nits. El grau d’ocupació per habitació s’incrementa 4,3 punts percentuals respecte al 2017, fins a establir una mitjana anual del 65,8% d’ocupació.
Pel que respecta a la recaptació de la taxa turística, la comarca del Vallès Occidental ha registrat una reducció del 3,7% en l’import total respecte el 2017, arribant als 670.998 euros. Aquesta comarca, diu l’informe, recapta el 10,0% del total de l’impost entorn de Barcelona (província de Barcelona sense el Barcelonès).
Segons el Sistema d’Anàlisi de Balanços Ibèrics, El 79% de les empreses implantades en el Vallès Occidental són exportadores o importadores. Cinquanta empreses tenen una facturació de més de 100 milions d’euros el 2017 i, d’aquestes, dues facturen més de mil milions: Lidl Supermercados (comerç al detall de productes alimentaris), i Punto Fa (comerç al detall de tèxtils). Entre les deu primeres, segon l’informe de la Diputació, també hi ha Compañia Española de Laminación, del Grup Barna Steel, SA (fabricació de productes bàsics de ferro); Condis Supermercats (comerç a l’engròs de productes alimentaris); i Lípidos Santiga (fabricació d’olis i greixos).