Els vinicultors catalans han convocat una vaga per al pròxim 5 de setembre, en la qual no colliran raïm ni lliuraran les comandes als cellers, en protesta pel baix preu que aquests volen pagar durant aquesta campanya, similar al que s’abonava fa vint anys. En un comunicat, Unió de Pagesos ha explicat que la decisió d’anar a la vaga ha estat presa aquest matí pels Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (Jarc) i l’Associació de Vinicultors del Penedès en una assemblea en la qual han participat 300 vinicultors i on s’hi han desplaçat fins a 150 tractors. El director general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi), Salvador Puig, ha comunicat a representants dels tres col·lectius que dijous vinent, 22 d’agost, tindran una reunió amb la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, a la població de Vilafranca del Penedès. Hi estan vonvocades diferents empreses del cava, les patronals, el Consell Regulador del Cava i les organitzacions de vinicultors.
pla estratètgic
L’Incavi ha manifestat la necessitat d’implementar el Pla Estratègic de la Denominació d’Origen Cava perquè el producte tingui “una millor valorització”.
Aquesta serà la segona protesta del col·lectiu vinicultor, que dimecres va congregar a més de 250 professionals del sector a Vilafranca per a denunciar els preus “ruïnosos” del raïm en aquesta campanya per als productors. Les organitzacions consideren que “no és justificable” una caiguda de fins al 28% del preu, que situa el producte en valors similars als de l’any 1998.
el cava, el sector més perjudicat
Més de 250 vinicultors es van concentrar a Vilafranca en protesta pel baix preu que els grans cellers volen pagar pel raïm. Unió de Pagesos, Jarc i l’Associació de Viticultors del Penedès van llegir un manifest per a denunciar que els preus del raïm són “ruïnosos” per als productors i els aboquen a la inviabilitat de les seves explotacions.
Els agricultors asseguren que aquests preus enfonsen el prestigi de les denominacions d’origen i reclamen empreses socialment responsables. Asseguren que el sector del cava és un dels que més acusa aquesta caiguda de preus. “Les empreses que més raïm compren han iniciat una deriva egoista i insolidària que no respon a l’estratègia impulsada pel Consell Regulador per a prestigiar la marca cava”, denuncien els productors.
Les entitats demanen veure’s amb la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà i una reunió urgent amb la mediació de l’Institut Català de la Vinya i el Vi, amb les diferents empreses implicades “per a reconduir la situació i trobar una solució”. L’Incavi ha mostrat el seu suport a les reivindicacions dels viticultors i ha confirmat que el preu del raïm que estan oferint les grans empreses del sector del cava “s’ha reduït dràsticament en un any”.