L’AEI Tèxtils, clúster català de tèxtils tècnics, amb seu a Terrassa, és soci del projecte europeu Fostex, liderat per la Universitat Politècnica de Catalunya UPC), que persegueix crear sinergies en aquest sector industrial entre països de la Unió Europea (UE), d’Àsia i Àfrica. L’entitat terrassenca ha participat recentment en la reunió de seguiment del programa que s’ha celebrat a Bucarest (Romania). El projecte està cofinançat per la Comissió Europea (CE) mitjançant el programa Erasmus i format per un consorci d’11 organitzacions de Grècia, Itàlia, Romania, Jordània i el Marroc. L’objectiu del projecte és establir col·laboracions entre les diferents organitzacions europees i les presents a Jordània i el Marroc, creant una xarxa que beneficiï la indústria tèxtil dels països representats en el consorci.
El projecte Fostex té, entre altres prioritats, omplir el buit que hi ha actualment en l’àrea de serveis al sector de tèxtils especialitzats mitjançant l’establiment de quatre centres de suport als tèxtils avançats en les universitats participants del Marroc i Jordània. Aquests centres es convertiran en una peça clau en el desenvolupament d’innovacions del sector tèxtil i l’auge de l’emprenedoria. El projecte va començar el 15 de gener, té una durada prevista de 3 anys i un pressupost de 999.901 euros. Cinc socis completen la part europea del consorci: la Universitat de WestAttica (UNIWA) i CRE.THI.DEV a Grècia, Materials Connexion i CIAPE a Itàlia i el centre de recerca INCDTP de Romania.
Sis organitzacions més
El consorci es completa amb sis organitzacions de Jordània (JUST-, la universitat de ciència i tecnologia jordana, BAU- la universitat aplicada d’Al-Balqa i la Cambra de Comerç d’Amman) i el Marroc (ESITH, Universitat Hassan II i AMITH, l’associació més gran de tèxtils al Marroc, totes elles situades a Casablanca). La reunió va començar amb una revisió dels resultats obtinguts des de l’inici del projecte, incloent-hi els materials de difusió (pàgina web, logotip, etcètera) i els primers resultats de l’estudi i l’estat dels informes realitzats a Jordània i el Marroc. El programa avaluarà la importància del sector dels tèxtils avançats en les economies del Marroc i Jordània i la col·laboració entre universitats i empreses del sector tèxtil; les necessitats de formació dels experts en centres tèxtils avançats a Jordània i el Marroc; l’enfocament pedagògic preferit per als experts dels centres tèxtils avançats i identificarà les millors pràctiques de la UE i els casos d’èxit que es transferiran als països destinataris incloent altres projectes finançats relacionats amb el desenvolupament de capacitats en altres sectors. JUST, soci de Jordània, va presentar la metodologia desenvolupada: un enfocament metodològic i les eines que s’utilitzaran per a dur a terme les activitats de l’estudi. Constarà de tres components: recerca documental; recerca de camp mitjançant entrevistes i recerca de camp a través de grups focalitzats. En el segon dia de reunió, els socis van debatre sobre les pròximes activitats que es duran a terme.