La patronal terrassenca Cecot va demanar ahir un nou model que faciliti la transició energètica a Catalunya per complir amb els objectius marcats per la Unió Europea (UE) en 2030 i "descarbonitzar" el sector empresarial. En un comunicat, el president de Cecot, Antoni Abad, reclama a la Generalitat de Catalunya i a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), entre altres entitats, un pacte d’Estat que doni garanties per a un model elèctric "estable" tant per als peatges com per a les condicions d’autogeneració d’energia. En concret, la patronal ha proposat per a aquest nou model dues propostes d’energia neta i proximitat: la generació d’electricitat amb recursos distribuïts en qualsevol població fins als 50 megavats i facilitar l’autoconsum. Catalunya corre el risc de perdre el tren "d’aquesta transició energètica" si no s’aposta per un model basat en la generació distribuïda (descentralitzada) i l’autoconsum. Del sistema de peatges que s’acordi, basat en un model centralitzat o en un descentralitzat, "dependrà la competitivitat de la indústria catalana", avisa.
Encara que Cecot reconeix un "canvi de tendència" en el Govern de l’Estat a favor de l’autoconsum, la va considerar "una mínima expressió", i va criticar que les renovables no s’han desplegat segons els objectius de 2020 a causa de les "barreres administratives" de la Generalitat i l’oposició d’alguns sectors socials. Per aquest motiu, la patronal local demana també al Govern central l’aposta per un model que equilibri "generació i autoconsum" i va recordar que Catalunya està "molt per sota de la mitjana estatal" en renovables, i per a arribar a l’objectiu europeu del 32% "necessitarà un marc que l’acompanyi". Segons assegura la patronal Cecot, el model que defensa optimitzaria les xarxes per criteris de potència i les dimensionaria per al que es necessita realment de consum. "Això és factible amb la implementació de sistemes intel·ligents en els punts de generació, per exemple, en un polígon industrial que es pugui proveir tenint en compte els consums i pics de potència de les diferents empreses que estan situades", diu en un comunicat. Aquesta organització avisa del perill que el Govern central, amb l’objectiu de complir els requisits de la Unió Europea (UE) reducció de CO2 en el temps estipulat, faci prevaler finalment un model centralitzat, contrari a les necessitats de Catalunya.
Sobrecost
Això, adverteix la Cecot, "es basaria a concentrar la generació d’electricitat en mans de pocs operadors amb grans instal·lacions i plantes fotovoltaiques situades en punts geogràfics allunyats de Catalunya, com Andalusia i Extremadura". Tot això permetria complir amb els objectius de reducció d’emissions en l’àmbit estatal, però "comportaria un sobrecost de transport i distribució en els peatges per a les empreses catalanes i un increment d’ineficiència per la pèrdua d’energia que es dóna sempre en el transport". Actualment aquesta ineficiència és del 20%. I el manteniment d’uns preus dels més elevats de la Unió Europea.