Diners

Els preus pugen un 0,7% el darrer any

L’índex de preus de consum (IPC) és va mantenir estable al juny a Catalunya, mentre que la inflació interanual va pujar un 0,7% respecte al mateix mes de l’any passat. Segons dades del Instituto Nacional de Estadística (INE), en el que va d’any, els preus han pujat a Catalunya un 0,6%. En l’últim any, els preus van pujar sobretot en hotels, cafès i restaurants (2,4%), aliments i begudes no alcohòliques (1,5%), ensenyament (1,2%), parament (1,1), vestit i calçat (0,9%), medicina (0,8%) i begudes alcohòliques i tabac (0,7 ). Durant els últims dotze mesos, els preus van baixar en els apartats de transport (0,4%) i comunicacions (0,1%). El mes de juny, el principal increment de preus es va registrar en l’apartat d’oci i cultura (2%), mentre que els descensos es van centrar en els transports (1,4%) i vestit i calçat (1%).

Per províncies, quant la variació de preus interanual, a Barcelona els preus han pujat un 0,9% a Lleida ho han fet en un 0,8%, a Girona un 0,3% i a Tarragona un 0,2%. Respecte la variació de preus mensual, l’IPC de juny respecte el mes de maig han baixat dos dècimes a Girona, un dècima a Lleida i Tarragona i a Barcelona puja una dècima.

A Espanya, l’IPC interanual és del 0,4%, quatre dècimes per sota de la taxa registrada el mes anterior. Aquesta dada manté el canvi de tendència iniciat al maig i situa l’índex de variació interanual en el 0,4%. La variació de preus a Espanya en relació al mes anterior és fins i tot negativa, del -0,1%. La inflació subjacent estatal, que és aquella que no té en compte ni els aliments no elaborats ni el preu dels carburants, augmenta dues dècimes, fins situar-se en el 0,9%, dues dècimes per sobre del maig. La taxa de variació anual de l’IPCH (Índex de Preus de Consum Harmonitzat estatal), que mesura l’evolució dels preus seguint la mateixa metodologia per a tots els països de la zona euro, es situa en el 0,6%, tres dècimes per sota del 0,9%, tres dècimes per sota de l’índex del mes de maig.

Valoracions
CCOO, en un comunicat, ha assenyalat que la contenció dels preus al mes de juny és "positiva perquè reforça la capacitat de compra i l’efecte d’estímul que genera la demanda agregada. Això és especialment important en el cas de l’electricitat, que afecta especialment la despesa de les llars més vulnerables. Recordem que una de cada vuit persones treballadores, i una de cada cinc llars catalanes, viuen en situació de risc de pobresa".

UGT, per la seva part, demana a les empreses que apliquin tant l’acord salarial pactat al AENC com a l’Acord Interprofessional de Catalunya," acords que han de traslladar als convenis col·lectius augments salarials al voltant d’un 3% -que permetin recuperar poder adquisitiu- i que estableixin l’increment dels salaris mínims de conveni a 14.000 euros anuals. Demanem la inclusió als convenis de clàusules de revisió salarial amb efectes retroactius.

To Top