cothropelia 2019 ha premiat la iniciativa de creació d’un producte “Mr. Pinx” de la Universitat de Barcelona com a producte innovador. L’invent (uns escuradents comestibles de farina de blat de moro per fer-los servir en les tapes) és molt atractiu i produïble amb criteris mediambientals, segons el president del jurat, Toni Massanes, director de la fundació Alicia a Sant Fruitós de Bages.
Les presentacions dels 7 finalistes varen ser totes de gran qualitat, millor que mai, segons el jurat i varen comptar amb la participació d’estudiants de La universitat Autònoma de Barcelona, de la Politècnica de València, de Valladolid, d’Elx, de Navarra i de Burgos. La Federació d’Indústries d’Alimentació i Begudes (FIAB) és qui organitza el concurs i el grup premiat anirà a defensar el seu producte a Europa, aquest any a la fira ANUGA a Alemanya. L’entusiasme dels participants es podia veure en l’exemple del producte Boniafit en la que els estudiants de tecnologia dels aliments d’Elx mostraven un snack de moniato amb una reducció del 50% de grassa.
L’entusiasme deia, és que estaven fent d’emprenedors creant una empresa per aquesta innovació, i actualment acabant de dissenyar els fluxos de producció per tal de sortir aviat al mercat. Per fer-ho ja tenien compromisos ferms de clients distribuïdors. El segon premi per la UAB també seguia criteris d’economia circular amb “Go-Chick” que aprofita l’aigua de bullir cigrons per fer una mousse de xocolata presentada en un envàs que inclou les galetes de cigrons per fer-les servir com a cullereta de la mousse.
Aquests exemples d’èxit és un pas més de l’esforç de tots els que treballen en l’àmbit de la creació i innovació de productes alimentaris responent a les demandes dels consumidors actuals. Nielsen en el seu informe de resum de 2018 aportava algunes dades interessants: La cistella de la compra va baixar el 0,7% en volum però la despesa en diners va augmentar 2,6% perquè el gran pes dels productes frescos (una tercera part) i que el seu preu l’any 2018 va créixer el 4,8% de mitjana tot.
En alguns productes com les fruites l’augment va ser molt més gran (el 9,3%). A on comprem? La compra en els supermercats i hipermercats els productes frescos ha augmentat l’1,5%, assolint el 56%, mentre que en la botiga de proximitat es queda en el 44%. Nielsen també confirma que en l’escenari actual, el consumidor es vol donar el caprici de productes de major valor afegit a canvi de l’estalvi en altres productes, en els que la marca del distribuïdor juga un gran paper. La quota del 39,4% manté el llistó alt, mentre que la venda en promoció baixa una mica i representa dos de cada 10 euros sobre la despesa total del mercat. Aquestes dades mostren una de la cara de les noves formes de competència en què el preu segueix jugant un important paper.
decisions
Les organitzacions prenen decisions per acostar els productes als consumidors de la manera més eficient possible. Avui però els costos segueixen essent el “pal de paller” de les decisions. Els experts comenten que els costos de logística continuant pujant a causa de la demanda de major flexibilitat, el major volum de referències o unitats sense paletitzar, l’augment dels lloguers de magatzems,… La col·laboració amb l’operador logístic impulsa opcions diverses com la desvinculació amb la infraestructura construïda i cedida a l’especialista o com la redacció de la solució especifica i buscar l’especialista capaç de respondre. Les organitzacions troben solucions imaginatives o innovadores que demanen més especialització i ús intensiu de les tecnologies i la digitalització. Establir mecanismes de revisió i canvi serveix per a millorar les coses, sempre que els preus t’ho permetin. Per exemple, a la UAB l’any 2018 es varen fer esforços per a reduir els costos de l’energia: a preus de 2017, l’estalvi era de 700.000 euros però degut a l’augment de tarifes, al final es va gastar mig millor d’euros més. És un no parar tot plegat!
*
gabriel izard@uab.cat