Diners

El repte de la formació en el segle XXI

Durant aquest setmana molts mitjans de comunicació s’han fet ressò d’un informe d’Adecco i Infoempleo que afirma que el 13,9 per cent de les ofertes d’ocupació publicades aquest passat any, estaven relacionades amb llocs de treball que no existien fa quinze anys. Lògicament, moltes d’aquestes ofertes estan relacionades amb el món tecnològic. Algú podria pensar, doncs, que el que cal és centrar-se en rebre formació específica en aquest àmbit del coneixement.

No obstant, potser el més assenyat seria fer tot el contrari. És a dir, el que realment cal és desenvolupar competències transversals que permetin adaptar-se a un entorn laboral eminentment canviant. Sabem el que ha passat al llarg dels darrers quinze anys, però no sabem pas què passarà en els propers quinze. El que sí que sabem és que sempre es necessitaran professionals orientats a resultats i als clients, que sàpiguen treballar en equip i cooperar, amb capacitat analítica i crítica, amb capacitat per aprendre i adaptar-se, innovadors, responsables, que sàpiguen prendre decisions de forma autònoma, resolutius, compromesos amb l’organització, flexibles i orientats al canvi.

És una tasca molt complexa la que el sistema educatiu té a l’hora de formar a aquests professionals en un entorn tan canviat. Quan tot canvia tant, potser el que cal és centrar-nos en el que no canvia i deixar l’especialització pel que es necessiti en cada moment.

*L’autor és Conseller Urbegrup. Doctor en finances i professor universitari. 
jtorres@urbegrup.com

To Top