pple acaba de superar aquesta setmana el bilió de dòlars de capitalització borsària. És a dir que el valor de mercat de Atotes les seves accions és d’un bilió de dòlars, o dit d’una altra manera, que qui volgués comprar la totalitat de la companyia hauria de desemborsar aquest import de tretze xifres. Mai cap altre companyia havia obtingut un valor tan elevat!
Ja he comentat en altres article que per entendre una quantitat tan gran és precís comparar-ho amb quelcom que es pugui entendre. Això és com si et diuen que al centre del sol hi ha una temperatura de 15 milions de graus centígrads. Què vol dir això? No s’entén! No obstant, si s’explica que posant un trosset de sol tant petit com el cap d’una agulla de cosir a un indret, cal marxar a cent quarant kilòmetres d’allà per no morir carbonitzat, això sí que s’entén.
Doncs bé, què és aquest bilió de dòlars de capitalització borsària d’Apple? Comparem-ho amb el Producte Interior Brut (PIB) català, que és poc més de 220.000 milions d’euros a l’any. Si apliquem el tipus de canvi actual de l’euro-dòlar, el bilió d’euros suposarien uns 860.000 milions d’euros. Per tant, si tots els catalans volguéssim comprar la totalitat d’Apple de forma col·lectiva, caldria que hi dediquéssim pràcticament el que produïm en quatre anys. Ara sí que s’entén el preu d’Apple!
El problema és que la poma no para de créixer. I malgrat hi hagi multes anti-monopolístiques, aquestes només fan pessigolles a aquestes grans corporacions que com Apple, tenen més pes específic que molts països. No estranya doncs, que Dinamarca ja hagi nombrat des de fa un any a un ambaixador tecnològic per interactuar amb aquests grans monstres tecnològics.
*L’autor és Conseller Urbegrup. Doctor en finances i professor universitari.
jtorres@urbegrup.com