Diners

És ara el moment d’invertir en bitcoins?

Després d’haver-se apropat als 20.000 dòlars, els bitcoins han iniciat una directiu baixista i cotitzen al voltant dels 11.500 dòlars. De fet, fa uns dies va sortir als mitjans de comunicació que s’havia venut el primer pis a Catalunya pagat amb bitcoins. Una operació molt creativa per part de la immobiliària per rebre publicitat gratuïta, però gens rendible pel pobre venedor.

Dit això, és ara el moment d’invertir en criptomonedes en vista de que estan més barates? Això és el mateix que m’ha preguntat una alumne avui. "És que tothom en parla", em deia. Quin bon símptoma és aquest per desaconsellar-ne la seva inversió. Això és evidència que ens trobem davant d’una bombolla. Amb això no es tinc parlant que no pugui pas interessant dedicar-se a la mineria, malgrat que alguns països ja hi pensen en la seva regulació degut a la gran quantitat d’energia que s’ha de fer servir. Em refereixo a que és un disbarat invertir els estalvis en bitcoins!

La tecnologia associada a les criptomonedes es perpetuarà amb el temps, però què val qualsevol de les criptomonedes actuals? Són realment monedes? De fet, cotitzen al mercat de derivats de Chicago, un mercat de commodities, és a dir, de matèries primeres, i aquesta és la consideració màxima que tenen aquestes criptomonedes en algunes legislacions internacionals.

I és que al igual que en la bombolla de les puntcom, internet ha perdurat en el temps. Però que ha passat amb aquelles empreses associades a internet que a començaments de segle valien milers de milions de dòlars? D’un dia a l’altre, les seves accions es van desplomar i van passar a valdre pràcticament res. Recordeu el cas de Terra? De la mateixa manera, crec que la tecnologia associada a les criptomonedes es seguirà fent servir en el futur i qui sap si l’euro i el dòlar muten i adopten aquesta tecnologia. Però totes aquestes matèries primeres (les criptomonedes ara no són res més que això) és molt probable que deixin de valdre el que valen ara.

Però ja se sap, l’ésser humà acostuma a caure en el mateix error més d’una vegada. Sembla que no aprenem res de la història i estem condemnats, per tant, a repetir-la.

*L’autor és Conseller Urbegrup. Doctor en finances i professor universitari. 

jtorres@urbegrup.com

To Top