Diners

50 anys

La UAB ha inaugurat el curs acadèmic 2017-18 en un acte entranyable al claustre del Monestir de Sant Cugat. Entranyable pels assistents, pel contingut, per l’entorn i també, perquè no dir-ho, pel magnífic temps, temperatura i poc vent del penúltim dia de l’estiu d’enguany. Es celebren 50 anys de la creació de la Universitat i mereixia una posada en escena excel·lent, tal com va ser. Conduït magistralment pel trobador dels comediants Didac Castignari, que animava a altres figurants en un fantàstic relat inspirat en el Llibre de les Besties que tenia com a protagonista a Ramon Llull, l’acte va comptar amb les intervencions institucionals d’en Federico Mayor Zaragoza, la Rectora Marga Arboix, el Conseller Santi Vila i la Presidenta de la Diputació de Barcelona Mercè Conesa.

El clam pel coneixement i l’acció del discurs d’en Mayor Zaragoza provoca la reflexió sobre tot el que està passant al nostre entorn. El diàleg i la paraula tornen a brillar per reduir conflictes les males arts dels rivals. Els valors de la universitat enfocada a l’excel·lència, es manifesten amb la recerca i el protagonisme dinàmic en el canvi social. La gestió i l’autonomia universitària demanen respostes de les administracions que han d’apostar en la inversió pel coneixement i el paper que els joves estudiants d’ara tindran, quan liderin la nostra societat. La pèrdua de l’aportació publica al finançament universitari públic en els darrers 5 anys, va servir perquè la rectora reclamés un canvi de política al conseller, que va mostrar la seva aposta per l’accés equitatiu a la universitat de tots els joves, a partir del programa de beques ampli.

La irrupció digital és un dels motors actuals del canvi, imposant canvis a l’aula en la participació i en la docència, acostant a tots a l’univers del coneixement a través de l’accés a la informació. Aquesta revolució acompanya al contacte humà i en les seves dinàmiques es crea el coneixement, desenvolupen competències, adquireixen habilitats que els líders que conduiran el món en les properes generacions.

Irrupció
I ja que esmento la irrupció digital, ens hem de plantejar cada vegada més seriosament l’impacte que té en el món "físic" actual. Així, ens trobem en un entorn en què la mobilitat en les ciutats i la seva perifèria, està cada vegada més col·lapsada pel transit i la pol·lució. La proliferació de vehicles comercials a totes les ciutats del món dificulta cada vegada més la convivència entre la ciutadania. Les tasques de càrrega i descarrega són cada vegada més habituals i feixugues. En els darrers 8 anys el nombre de vehicles comercials ha augmentat el 32% i les vendes per internet amb entrega domiciliaria augmenten dràsticament. La irrupció digital ens porta molts avantatges i també nous inconvenients que cal afrontar ràpidament. Potser el més important és aquest: la distribució física dels productes. Llegim un recent informe de McKinsey en el que destaca que a Londres, la contribució a la pol·lució dels vehicles comercials és del 30%, que només són el 10% dels vehicles rodats. Aquest és l’efecte de l’alta utilització del transport comercial i de l’alt consum de dièsel d’aquests vehicles.

S’apunten solucions: Els centres urbans de recollida consolidats, distribució nocturna, automatització dels sistemes de càrrega i descarrega, utilització del vehicle elèctric, reduir entregues imprimint productes (Impressió 3D) a prop del lloc d’entrega, ús compartit de transport entre mercaderies i passatgers, entregues amb bici, utilització de Drons i Drodts (petits cotxes autònoms), "click and collect" (recollida de la compra on line en el punt de venda),…

Fa 50 anys no hi havia res digital i es creava la Universitat Autònoma de Barcelona per descongestionar la ciutat i aïllar les seves dinàmiques de la vida urbana. El resultat va ser una illa de llibertat, recerca i desenvolupament sense antecedents que avui amb més de 35.000 estudiants, 1.000 tesis llegides al curs 2016-17, quasi 4.000 docents i investigadors i la tasca de quasi 2.500 persones en administració i serveis, la UAB és capdavantera i creadora de talents i lideratges en molts àmbits. Felicitats i endavant!

L’autor és economista i profesor UAB
gabriel izard@uab.cat

To Top