Diners

I això, realment, quant val?

Aquesta és la típica pregunta que fem quan anem a comprar al mercat assenyalant, per exemple, unes bones gambes de Palamós. No obstant, realment no estem preguntant el valor de les gambes sinó el seu preu, que és quelcom molt diferent. El preu és el que hauré de pagar i pot variar en funció de l’època de l’any. Per aquesta raó, mai compro gambes als volts de Nadal. Tot el contrari, menjo sardines per poder menjar més vegades gambes durant la resta de l’any. I és que el preu de la gamba varia de forma estacional. I el valor d’una bona gamba vermella? De debò canvia tant? I tant que no! Sempre és el mateix. El que succeeix és que el preu oscil·la per sobre i per sota del valor en funció de l’oferta i la demanda.

Doncs el mateix passa amb tots els actius. Ja va passar fa uns anys amb els béns immobles. Per això, abans de comprar res es bo preguntar-se: "i això, quant val?" D’aquesta manera podem evitar prendre decisions errònies. Com alguns dels meus alumnes que estan ara entusiasmats amb la pujada de la cotització del bitcoin. I és que en els darrers dies, aquesta moneda virtual -per definir-la d’alguna forma- ha pujat molt la seva cotització. Però què és la cotització? El valor o el preu? El preu. I és que només cal que un boig pagui una suma estratosfèrica per quelcom, perquè aquest sigui el seu preu.

Amb això no vull desaconsellar a ningú en cap tipus d’inversió. Qui vulgui invertir en bitcoins que ho faci. Jo no ho faré pas! Però potser seria bo que es preguntés abans quin és el valor d’un bitcoin. Què hi ha al darrera d’aquesta moneda? Una moda? Un concepte? Però què més hi ha? El que el mercat assigni un preu a aquesta moneda, no vol dir res. També als Països Baixos, al segle XVII, el mercat li assignava un preu estratosfèric a les tulipes. Però això no volia dir res. Tot aquell fum es va desfer quan algú es va preguntar: "i això quant val?" Precisament quan el mercat reflexiona sobre aquesta pregunta, és quan les bombolles financeres punxen.

Per concloure, si algú vol invertir en bitcoins, que sàpiga primer el que compra -si ho entén, si us plau, què m’ho expliqui, que jo encara no ho entès-; que recordi que mai és moment de comprar quan l’actiu està en pujada lliure; i que abans d’invertir, reflexioni sobre la pregunta clau: "i això, quant val?" Ara bé, gambes al Nadal es seguiran venent a més de 200 euros el kilogram i de bitcoins se’n seguiran venent també. Potser es pot especular amb aquest actiu a curt termini i algú farà diners, sempre hi quan el mercat segueixi sense preguntar-se quin és el seu valor real. Jo prefereixo seguint menjant sardines al Nadal!

L’autor és conseller d’Urbegrup. Doctor en Finances i professor universitari
jtorres@urbegrup.com

To Top