Les empreses petites són més competitives i per tant són el millor per al mercat i als clients, doncs afavoreixen que s’avanci en resoldre problemes i en innovacions reals. Aquesta afirmació tan senzilla es pot intentar analitzar millor. De fet no és que sigui certa del tot, hi ha empreses petites competitives i d’altres que no ho són. De totes maneres el què si que és cert és que una empresa petita no competitiva tard o d’hora tanca, o haurà de posar molts recursos personals per no fer-ho, en detriment del patrimoni dels socis, mentre que una empresa més gran, pot tenir una certa inèrcia abans de tancar, i basa tenir ingressos amb altres lògiques, que no són de mercat i són possibles. Per exemple, moltes empreses grans actuen amb una lògica allunyada del mercat, basada en el poder. Per exemple, certs treballadors i càrrecs importants poden utilitzar temps establint certes relacions que permetin a l’empresa obtenir avantatges fruit d’aquestes relacions. En determinats entorns i decisions, el poder pot ser per tant accessible a aquestes empreses, i els pot portar a obtenir recursos a través d’aquestes relacions de poder.
Avantatges
En aquest sentit, una empresa petita per obtenir certs avantatges competitius ha de treure’ls convencent amb arguments racionals o emocionals. I ho ha de fer bé. Competeix en una lògica de mercat on el client potencial compara alternatives. Ha de ser creativa a l’hora de proposar solucions diferents als problemes existents. Les solucions s’han de basar en la millora de la qualitat, en el preu, en donar serveis addicionals, entre moltes d’altres qüestions. Tota aquesta energia que l’empresa empra per aconseguir això afavoreix a avançar en aquell sector concret. Afavoreix a la resta d’empreses que competeixen en aquest sector, als clients, que obtenen millores en les solucions proposades als mateixos problemes o a problemes nous, entre altres. En aquest sentit, afavorir emprendre, i fer-ho amb aquests lògica de productivitat i eficiència, lligada amb la innovació té sentit, i les empreses petites que ho aconsegueixen, si que ajuden a teixir unes propostes que són beneficioses per a tothom. La lògica del poder, certa i inevitable, moltes vegades només afavoreix a qui el té i l’empra en interès propi. I aquest fet per una empresa que comença és més complex que pugui ser aquesta la seva manera de funcionar. Pot donar-se en algun cas, però no seria el més habitual.
Les generalitzacions sempre s’han de fer amb cautela, doncs poden ser un a priori sense cap mena de justificació. Però la realitat indica que en molts casos i per norma general, les empreses petites són les que tenen que ser més eficients en l’ús dels seus recursos, que acostumen a ser escassos, i per tant, el fet de no utilitzar-los bé pot portar-les a tancar directament al cap de poc temps de començar.
I tampoc es pot generalitzar dient que les empreses grans totes utilitzin la lògica del poder. De fet, en molts casos han crescut amb una mentalitat d’empresa petita i continuen amb la lògica de l’eficiència i la productivitat. Senzillament han crescut i saben que han de mantenir allò que les ha portat on són. No entrant a gastar amb coses inútils. Continuant amb la seva empenta i afavorint el talent creatiu i les persones que sàpiguen optimitzar els recursos en cada moment. En aquest sentit, si que és cert, que afavorir aquest tipus d’empreses semblaria positiu. Són les persones que les creen les que estarien més enfocades a funcionar sent productives i eficients, i alhora fer-ho amb una mentalitat innovadora. Això portaria que en el moment de créixer la seva mentalitat es mantingués i per tant, no entressin en inèrcies de poder que no beneficien ningú.
L’autora és Dr. (Ph.D.) en Direcció d’empreses, IESE Business School Sòcia de l’assessoria Getapartner.
natalia.cuguero@getapartner.com