Diners

Fi i tornar a començar

S’acaba el 2016 i comencem un nou any. La precarietat dels nous llocs de treball s’amaga amb la xifra de la recuperació de l’ocupació que de mica en mica, va avançant positivament. L’economia és un cicle de situacions positives i negatives que en forma d’espiral va relacionant-se amb la societat. La recuperació i el creixement té més interès quan afecta la renda de les persones i als impostos que gestionen els nostres polítics. La utilització de les eines que atorga el poder dels polítics, està limitada a la conjuntura que es dóna com a resultat dels processos electorals i la cerca de majories emmarca l’acció de la política. Ara mateix en l’àmbit de la política catalana, els comentaristes de la cimera de la setmana passada passen d’un costat (fracàs) a l’altre (èxit) com si res i tot plegat en una situació en què els pressupostos s’han d’aprovar, mentre que a Madrid continuen gesticulant al llindar de la incoherència, quan va d’infraestructures: pagarem tots les autopistes radials de Madrid (quantitats astronòmiques) i la inversió en rodalies de Barcelona segueix fent pena amb resultats encara més penosos.

Els experts parlen que s’ha sortit de la crisi. Més enllà de la importància de les dades en si, la percepció de la població i els consumidors d’aquesta nova realitat dispara noves situacions en 2016 que permeten enfocar les activitats del 2017. Kantar Worldpannel ho resumeix de la següent manera: A la cuina: comoditat i capritx; en la roba, confecció cosmètica i higiene personal: reducció de la freqüència de la compra i menys unitats comprades però de més qualitat i preu més alt; a drogueria: buscant productes innovadors i noves marques; a les empreses de distribució: grans esforços pels productes frescos i reinventant els lineals de les botigues amb productes innovadors i noves propostes; també en el consum fora de la llar (out of home, o sector horeca – Hosteleria restaurants i càtering) es nota un retorn a la situació anterior, degut en part per la recuperació de l’ocupació, però també per les ganes de sortir i passar-ho bé fora amb els amics o la família. A partir d’aquestes tendències resumides proposa els "Trending Topics" per el creixement el 2017: Benestar, Conveniència, Sèniors, eCommerce, … i el off line no ha mort: vending, perfumeries modernes, farmàcies, súpers regionals. Pel que fa a les recomanacions pels fabricants de productes de gran consum Kantar indica que s’atraure el consumidor durant tot el procés de gestió de la compra ("shooper journey") , fen accions de publicitat per captar els compradors d’altres marques i fer accions al punt de venda per aconseguir que el producte sigui més atractiu. També, que s’ha de treballar en nous entorns de consum als que els consumidors poden adreçar-se en el futur i innovar en producte i experiència de compra en aquests nous entorns….

Continua latent el debat del futur de l’economia i el repartiment de la renda generada. La desigualtat, és un mal inherent al sistema o és un comportament anòmal dels agents econòmics?. Observem com les teories de l’economista Thomas Piketty en el seu llibre "El Capital en el segle XXI", tornen a qüestionar-se. Així, la hipòtesi que el creixement en el capitalisme és inherentment des-igualitari per la concentració de la propietat i de les rendes del capital en una casta que ostenta el patrimoni, té detractors teòrics i empírics que apunten que la desigualtat s’ha de buscar en la creixent prima salarial associada a les professions d’alt valor afegit en els mercats globals. L’encès debat ens porta a observacions interessants: les empreses de distribució que practiquen preus baixos, ajuden que es freni la desigualtat. D’això en podrem parlar el 2017 amb dades.

Doncs a començar l’any que ja el tenim a sobre!

L’autor és economista i professor UAB

To Top