A les empreses el poder no està distribuït de manera homogènia entre tots els treballadors. Per tant, en la majoria d’elles, per a poder funcionar de manera eficaç i eficient, s’escull una manera concreta de repartir-lo. Això fa que el poder es troba concentrat a les mans d’unes quantes persones, que per tant, tenen molta capacitat de poder afectar a la resta amb les seves decisions. Com s’utilitza aquest poder és rellevant, i no tots els usos són legítims ni creen les mateixes conseqüències. Quan algú ostenta cert poder de decisió ho és atenent a diverses raons, i són principalment aquestes les que en legitimen o no el seu exercici. Hi ha raons de pes per a tenir poder i d’altres que no ho són, i per tant, farien l’exercici d’aquest poder menys justificat. En general, un poder que no es dóna atenent raons de pes acabarà sent exercit de manera arbitrària amb molta més probabilitat.
Una de les primeres qüestions importants és entendre que tenir poder vol dir exercir-lo amb responsabilitat. Per tant qui té més poder és qui també ha d’assumir-ne les conseqüències del seu exercici. Massa vegades ens trobem empreses on el poder s’exerceix sense acceptar-ne les conseqüències. Qui decideix no assumeix la responsabilitat per aquelles conseqüències que s’han generat per les seves decisions. De fet, fa ben al contrari, utilitza el poder per decidir, i després quan passen coses que no li agraden, utilitza el poder per a donar-ne la responsabilitat a un altre. Casos on qui paga els plats trencats no és qui ha decidit directament. Una segona qüestió, seria el poder per a fer què? I aquesta qüestió no és menor. De fet, seria important que qui té poder entengui que ha de donar certes explicacions obligatòries referents al per a què serveixen les seves decisions, sobre tot en aquelles qüestions que tenen moltes implicacions per a terceres persones. Quan un decideix escull entre diferents alternatives, i seria bo ser capaç de triar aquelles on la majoria hi guanyi. Per tant, el poder ha d’estar al servei de la resta, també de qui el té, però com un més. Sembla senzill complir això, però en molts casos qui té poder ho fa per a guanyar-hi ell i els seus afins i no tothom.
Altre qüestió
Una tercera qüestió és que qui pren decisions ha de ser expert en allò que fa, tenir sentit comú, i les qualitats tècniques i personals necessàries per a ser capaç de prendre bones decisions, és a dir, de ponderar entre les diferents opcions possibles en cada cas. Això es troba vinculat amb la legitimitat. Qui no ha rebut les conseqüències de determinades decisions preses per un autèntic incompetent? Segurament tots alguna vegada o altra. En aquest sentit, per tal que les persones acceptin les decisions de qui exerceix el poder, li han d’atorgar legitimitat, sentint que ells tampoc haguessin pogut millorar la decisió final. La legitimitat s’atorga a aquell que en sap més que nosaltres, té més experiència que nosaltres, i ha treballat més les qualitats personals necessàries associades amb la manera de ser d’algú responsable. I lligat amb les qualitats personal, qui té poder ha de ser consistent, o almenys no ser sistemàticament inconsistent. Això implica ser el primer en complir allò que vol que els altres compleixin. I aquest aspecte no és senzill, donat que moltes vegades quan algú participa en la creació d’una norma, no pensa en aplicar-se-la, sinó que només l’aplica als altres. Per exemple en temes d’acomiadaments massius, quasi mai qui fa el pla d’acomiadaments, s’inclou en la llista dels acomiadats; sinó que és un pla fet per acomiadar als altres, no a mi. Però en realitat ha de ser a la inversa, quan es té poder cal que practiqui amb l’exemple. I això ha d’anar necessàriament més enllà de les paraules, és a dir, implica fer coses concretes; són els fets els que convencen que qui mana i té poder l’exerceix bé. Exercir bé el poder no és fàcil. I segurament tots hauríem de ser-ne conscients quan tenim la possibilitat de tenir-ne i afectar als altres.
L’autora és Dr. (Ph.D.) en Direcció d’empreses, IESE Business School Sòcia de l’assessoria Getapartner.
natalia.cuguero@getapartner.com