L’economia, el màrqueting, l’activitat comercial, la gestió de les propietats, l’empresa, la creació de valor, … tot és el resultat de les relacions entre les persones i entre les organitzacions. Es creen processos i procediments que impliquen als treballadors i els diferents membres de les organitzacions, per tal que la competitivitat de les entitats mantingui l’activitat en el nivell de creació de valor econòmic i social que justifica la seva raó de ser. Quan una iniciativa econòmica de qualsevol àmbit es desenvolupa exitosament, hi ha un grapat d’activitats darrere que a vegades no es perceben. Per això cal tenir els ulls ben oberts i observar fets i relacions de forma volguda. Així, revisant les notícies més recents en l’àmbit de la gestió de la distribució comercial, arribem ara a 5 categories de temes: 1) Canvi tecnològic, 2) Adaptacions davant el nou consumidor, 3) Eficiència 4) Lliurament i logística i 5) Expansió i creixement.
Aquesta setmana he pogut fer aquesta categorització a classe amb la feina dels estudiants que s’han esmerçat a cercar notícies actuals interessants sobre la gestió de la distribució. Els ulls dels qui han fet la cerca són el reflex del perfil i valors dels estudiants actuals: els "milenials" que ara són a les nostres universitats. La seva caracterització destaca els seus valors: immediatesa, accessible, efímer, sostenible, digital, social, internacional, divertit, …
Alguns exemples de notícies recents escollides i presentades: Amazon servint productes frescos, Amazon entrant a casa amb drons, Amazon flotant nous avions, Amazon construint magatzems automàtics, UPS afegint 200 furgonetes híbrides en la seva flota, lliurament d’entrepans amb paracaigudes, Uber per transportistes, seguiment d’empremtes dels peus dels visitants al parc Disney, Mercadona llençant una nova línia de productes dietètics, Wal-Mart fent entrega de comandes electròniques a llocs físics, Primark plantejant-se obrir botiga virtual, Zara obrint a Nova Zelanda, Seat plantejant-se vendre cotxes per Amazon, el dia dels solters (11-11) de Alibaba….. Moltes realitats en què la digitalització del món comercial és cada cop més present i té encara molts reptes a superar o rebutjar, com és el lliurament dels productes frescos.
I que hi ha de veure Macbeth en tot això? Doncs l’òpera de Verdi (estrenada a Florència el 1847) que es presenta aquests dies al Liceu, ens mostra com l’ambició per l’ambició està condemnada des del començament, al fatal desenllaç. És a dir, ens alliçona en que la condició humana de l’egoisme, s’ha de minimitzar en els pensaments, activitats i relacions amb els altres i així no et condemnaràs a la frustració i a la manca de sentit de la vida. Més o menys el que deia abans: guanyar tots amb les relacions.
L’obra comença amb una sessió de bruixeria en què de forma subtil es prediu el fracàs de l’egoisme eixelebrat. Així es mostra quan Macbeth, el recentment convertit en Baró de Cawdor, instiga per convertir-se rei des del moment que el traïdor anterior Baró és condemnat i executat: "la idea del crim, que no és sinó quimera, a tal punt sacseja la meva sencera humanitat, que l’acció s’ofega en conjectures i només és el que no és". Les ambicions infinites converteixen l’heroi militar en un dèspota que viu amb la seva dona una ambició infinita. La revolta popular que posa fi a la seva vida el torba: "Començo a estar cansat del sol, i tant de bo que l’ordre del món anés a rebentar. Toca a l’arma, bufi el vent, venja la fi, doncs portant l’armadura haig de morir!" Tot plegat en una posada en escena, musica i intèrprets excel·lent!
Si som conscients del que ens envolta, podrem millorar les relacions amb aquest entorn i tanmateix sortir-hi tots guanyant. Alguns del que apareixen els mitjans darrerament s’haurien d’aplicar la recepta i reduir l’egoisme per guanyar amb les relacions.
L’autor és economista i professor UAB
gabriel.izard@uab.cat