Decidir-se no és fàcil i les pors a equivocar-se poden minvar l’encert. Les organitzacions, les empreses o les persones amb èxit processen la informació rellevant millor que les altres i prenen millors decisions. Per fer això, utilitzen recursos sobre les observacions del que passa, que altres no tenen o no saben fer servir adequadament. Per prendre decisions hi ha molts de recursos i els podem resumir en tres: 1) la intuïció basada en l’experiència, 2) els processos establerts 3) les fonts d’informació. Les tres coses demanen temps per madurar i capacitat de treball per desenvolupar. Les limitacions del curt termini són evidents i resten la capacitat de l’anàlisi imprescindible per no equivocar-se en la decisió. Per tant, la informació rellevant que es troba darrere de totes les decisions demana capacitat de processar. Com que decidir vol dir sovint canviar, i l’impacte de la decisió és també sovint, immediat, les pors davant l’encert o l’error, demanen encara més informació de la que es disposa per poder calibrar millor els arguments i apuntar millor a l’objectiu.
Les organitzacions desenvolupen les capacitats de processar a través de procés de la informació complex. Els elements de l’entorn impacten a les organitzacions. L’historia de les organitzacions mediatitza els impactes de l’entorn i al final, les decisions que es prenen sovint arriben tard i tot i que s’enfoquen a resoldre problemes o buscar solucions i noves oportunitats, el processos de les organitzacions redueixen la velocitat en què les decisions s’haurien de dur a termini. Dos exemples: 1) es reconeix i se sap que el portal per registrar-se i matricular-se i també per gestionar els documents administratius i de resultats dels estudis de la universitat, frustra als sol·licitants donat el seu disseny burocràtic i antiquat. Ningú ha calculat benefici del canvi ni el cost de l’ús del sistema actual. Potser aquesta informació acceleraria el canvi. 2) el col·lapse de la xarxa viaria dels voltants de Barcelona que tornem a viure aquesta tardor costa 140 milions a l’any. Les mesures reivindicades pel RACC inclouen infraestructures a la xarxa viaria, aparcaments, transport públic i educació.
Les empreses desenvolupen les seves capacitats d’èxit buscant la informació econòmica fiable, completa i puntual. Sense cap dubte, la comptabilitat és una de les millors eines de gestió per als directius. No obstant això, sovint les empreses experimenten una gran distancia entre la informació que la direcció espera i la que faciliten els departaments administratius. Els directius tenen dificultat per explicar la seva visió i els equips administratius entren en conflicte per combinar les normatives comptables i les obligacions fiscals amb les necessitats de negoci. Els directius poden visualitzar basant-se amb la seva experiència i coneixements, la informació que els agradaria però tenen dificultats per comunicar-ho a qui li facilita la informació econòmica. Els equips d’administració tenen dificultats en lligar entorn comptable reglat amb unes necessitats de negoci que en molts casos no coneix en profunditat. Dos exemples també: 1) Lavazza s’ alia amb Ferrero per desenvolupar una línia de bombons farcits de cafè líquid 100% "espresso": Els millors amb els millors per a una categoria de productes "madura". Coneixement del mercat i marques que lluiten per mantenir-se al capdavant. 2) Mercadona es consolida com l’empresa més gran de la distribució alimentaria (Kantar Worldpanel li dóna el 23%, guanyant unes dècimes en la quota del mercat). Ja treballen per créixer a Portugal i per decidir els següents passos: liderar vol dir també seguir decidint.
Les persones ens enfrontem durant la nostra vida a decisions cabdals sobre la llar, l’educació, la feina, la família, l’amistat, el lleure. L’experiència del grans, i l’energia dels joves ajuden a fer que els impactes de les decisions ens portin a millors situacions pròpies i col·lectives. Escoltem aquesta setmana que hi ha més dones en la política i que en part es deu que la política ara és menys important que l’economia i l’empresa. Quantes dones manquen en la classe dirigent empresarial!
Haurem seguir decidint i sobretot, gestionant tota la informació, avui mes que mai.
L’autor és economista i professor UAB
gabriel.izard@uab.cat