Diners

Començant el nou curs

Mentre rellegim breument al sociòleg de Polònia Zygmunt Buman creador del concepte "modernitat liquida", que es refereix al procés actual en què les persones ens integrem en la societat a través d’una identitat canviant lligada als altres, veiem com s’esvaeixen els dies de vacances per la majoria de gent i l’apropament irremediable de l’arrencada del nou curs acadèmic i laboral. Això comporta afrontar les noves situacions personals, professionals i de relació amb els altres. Per exemple, la visió dels costos de la tornada al col·legi té un impacte negatiu, després del mes d’agost on la despesa familiar és superior als ingressos, gràcies a les vacances.

El portal especialitzat en compra i venda de roba de marca en bon estat a molt bon preu, www.percentil.com, apunta en un estudi (que data a 25 d’ agost, amb unes 600 entrevistes on line), que la despesa per nen/a serà de 200 a 400 euros incloent els llibres, vestit i sabates. Aquesta quantitat es duplica o triplica en altres fonts si s’hi afegeixen altres conceptes com la matricula, o el transport, etc.

La informació que prové d’organitzacions de defensa del consumidor apunten a les quantitats més altes i preocupants. Solucions, com l’intercanvi de roba entre les famílies i els germans són una pràctica habitual, que s’accepta o rebutja en diferent grau pels nens i nenes. La modernitat liquida implica que les emocions del que és nou, siguin més altes que l’estalvi monetari. La imatge que es dóna als altres a través de la roba i dels estris escolars o personals té molta força en edats primerenques. Ara podem utilitzar aquest portal, on s’intercanvien més de 125.000 articles al mes, generant estalvis importants en la despesa de les famílies. Percentil.com està recollint èxits de la feina ben feta amb la seva expansió a Alemanya, Holanda i també amb la seva activitat d’ajuda als refugiats amb el lliurament recent de 1.000 peces de roba a CEAR (Comisión Española de Ayuda al Refugiado) amb la col·laboració de Packlink..

Els infants, com els adults i les empreses, creen una identitat que es pot identificar a través de la diferenciació. Si no es té carisma o les capacitats són poc reconegudes, es busquen valors i signes que et diferencien i per exemple, obtenen el reconeixement a través de l’especialització. La resposta amb valors ens fa diferents i potencia la nostra imatge. La polivalència i rapidesa no són suficients i les relacions amb els altres demana l’establiment de vincles personals en què es creïn complicitats.

Barreja de canals
La barreja de canals (digitals i presencials) és apassionant per a tots i la diferenciació entre el món real i el món virtual es redueix, tot i que té barreres infranquejables: per exemple les reunions presencials són molt diferents de les reunions virtuals (amb eines com Skype) i cadascuna té les seves limitacions i avantatges. Segurament per la necessitat de diferenciació, sorgeixen iniciatives empresarials amb èxit inimaginables fa pocs anys. I com que estem de tornada de vacances, no deixem els viatges sorprenent-nos de l’èxit de la proposta de Waynabox. Es tracta d’un nou portal creat sota la plataforma "Lanzadera" per uns nous empresaris joves de Barcelona, que fa propostes de "viatges sorpresa". Per 150 euros per persona es viatja un cap de setmana (de divendres a diumenge) a una de les 13 destinacions sorpresa que ofereix el portal. Destinat a joves entre 25 i 25 anys, té un èxit i creixement insospitat. La democratització en els vols que va arrencar amb els low cost, s’expandeix amb propostes ben formulades i de resposta molt professional i bones valoracions. Seguirem buscant propostes diferents….

L’autor és economista i professor UAB.

gabriel.izard@uab.cat

To Top