Al juny s’acaben les classes i l’activitat docent d’aquest curs a la Universitat i, amb els últims exàmens, els estudiants veuen el futur pròxim marcat pels viatges, la feina de becari o en un sub-treball en l’hoteleria i restauració, etc. En aquest context, s’organitzen les festes de graduació pels que acaben l’últim curs, amb gran expectació i implicació dels estudiants, familiars i també dels professors involucrats. Els actes acadèmics es multipliquen per disciplines i evoquen emocions i la gran energia que les persones de 21 o 22 anys tenen al moment d’entrar més plenament a la vida adulta, sortint de la zona de confort que la vida de l’estudiant significa. S’enfronten a moltes decisions sobre el pròxim futur, que marcaran la línia de desenvolupament personal i professional posterior.
Les incerteses del futur es van ajustant al temps, esforços i enfocaments que les persones dediquen a la seva preparació, en un context volàtil i canviant que exigeix esforços per a reduir la seva fragilitat i demana anar construint el futur a base de petits passos, que fan que el seu desenvolupament sigui sostenible.
De la mateixa manera, el plantejament del desenvolupament sostenible de la humanitat és una preocupació comuna que ha tingut dues fites mundials importants en els darrers mesos. La declaració de 25 de setembre de 2015 de l’ONU sobre els 17 objectius globals de desenvolupament sostenible i l’Acord de Paris del 22 d’Abril de 2016 sobre el canvi climàtic.
En l’Acord, tots els països van convenir a treballar amb l’objectiu de mantenir l’augment de la temperatura mundial per sota de 2 ºC i, tenint en compte els greus riscos que comporta, a esforçar-se per aconseguir que no sigui superior a 1,5 ºC. Resulta fonamental aplicar l’Acord de París per aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible. A més, aquest instrument proporciona un full de ruta per a les mesures relacionades amb el clima que tenen per objecte reduir les emissions i desenvolupar resiliència al canvi climàtic. Quins són el 17 objectius globals (breument)?:
1. La fi de la pobresa (1 de cada 5 persones del món viu amb menys d’1,25 dòlars al dia),
2. La fi de la fam (795 milions de persones no tenen aliments per una vida saludable)
3. Garantir una vida sana a totes les edats (més de 6 milions de nens moren abans de complir els 5 anys i encara hi ha 35 milions de persones infectades amb la sida)
4. Garantir l’educació inclusiva, equitativa i de qualitat (57 milions de nens no escolaritzats)
5. Aconseguir la igualtat de gènere (en 46 països les dones ocupen el 30% dels escons en els parlaments)
6. Garantir la disponibilitat d’aigua (2.400 milions de persones no tenen accés a serveis bàsics de sanejament com latrines i cada dia moren a prop de 1.000 nens per culpa de malalties diarreiques que es podien preveure relacionades amb aigua i sanejament
7. Garantir l’ accés segur i sostenible a l’energia (1 de cada 5 persones no accedeix a l’electricitat i l’energia representa el 60% del total d’emissions de gasos d’efecte hivern)
8. Promoure el creixement econòmic i el treball ( uns 2.200 milions de persones viuen per sota de l’ombrall de la pobresa i es necessiten crear 470 milions de nous llocs de treball entre 2016 i 2030 a escala mundial pels que s’incorporen al món laboral)
9. Construir infraestructures i fomentar la innovació
10. Reduir la desigualtat entre persones i entre països
11. Aconseguir que les ciutats siguin inclusius, segurs i sostenibles (el 2030 el 60% de la població mundial viurà en zones urbanes
12. Garantir models de consum i producció sostenibles (es malbarata una tercera part dels aliments produïts)
13. Adoptar mesures urgents contra el canvi climàtic i els seus efectes
14. Conservar i utilitzar de forma sostenible els oceans i els mars
15. Promoure l’ús sostenible dels ecosistemes terrestres i frenar la degradació de la terra
16. Promoure societats pacífiques i l’accés a la justícia per a tots (lluitar contra la corrupció)
17. Enfortir els mitjans per a revitalitzar l’Aliança Mundial pel Desenvolupament sostenible
*gabriel.izard@uab.cat