Diners

Escenaris

Escenari visual: Al Liceu “La Compañía Nacional de Danza” ha fet del 4 al 9 de març un Homenatge a Enrique Granados, a on les músiques i les coreografies posen al compositor en relació amb altres grans músics (Chopin, Schubert i Glazunov) a través del llenguatge de la dansa. Avui al centre cultural a Terrassa. Movent la cultura. Fantàstic!

Escenari musical i participatiu: A Terrassa tenim 71 esdeveniments organitzats en el 25 Festival de Jazz que acull molts artistes de casa nostra i fora i incorpora noves iniciatives com el menjarjazz (ruta gastromusical) i el 10 aniversari del Sant Andreu Jazz Band, etc. Molt bé!

Escenari universitari: Alguns estudiants fan barricades limitant l’accés a les facultats amb l’excusa de la protesta pel canvi de plans d’estudi. La minoria violenta torna a imposar les seves barreres. També és temps d’eleccions dels nous gestors a la UAB. Torno a veure com a repte més important, la superació dels dèficits en les capacitats de comunicació i d’integració dels gestors. La governança va molt més enllà del compliment de normes i reglaments i demana eficàcia en la participació dels representants dels diferents estaments. Som-hi!

Escenari Europeu i Espanyol: En el context de les dificultats que l’emigració suposa pels països europeus i la baixa taxa de comprensió dels governants i la ciutadania del drama de la població del nord d’Àfrica i de L’Orient Mitjà, al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, Enrico Letta fa una conferència sobre com tornar-se a enamorar d’ Europa. Amb decisió, reclama la instauració de política d’acords, pactes i consensos per re-establir la governabilitat a Espanya per tal de retornar a la força del sud a l’Europa: cada dia que passem sense govern té un cost molt alt. A córrer!

Escenari Poblacional: En l’any 2030 1 de cada 4 espanyols tindrà més de 65 anys. Actualment aquesta proporció és d’1 cada 5 (18,2%). Amb l’actual tendència el 2060 la població d’aquesta edat serà el 39% del total. Els canvis de la distribució de la població activa per grups d’edat dels darrers anys, ens porta a un clar envelliment dels treballadors. (el 2002 el 30,9% dels treballadors tenien entre 25 i 34 anys i el 2015 tan sols són el 22,1%. També el 2002 entre els 40 i 50 anys eren el 38,1% i el 2015 són el 44,1%). L’envelliment de la població activa és un gran repte per les empreses, i caldrà gestionar aquest canvi. La gestió de l’edat i el talent demana esforços per a disminuir la pèrdua de coneixements i això va lligat amb la necessitat de reforçar polítiques de formació continuada i trencar estereotips sobre comportaments i habilitats. No badem!

Escenari empresarial i econòmic. Les dades sobre l’economia dels Estats Units mostren que el comportament estable dels sectors industrial, agrícola i de serveis, i la creació moderada d’ocupació. La borsa mostra una certa tendència a la recuperació a la vista de les declaracions de Mario Draghi de dijous i això pot ajudar al sector bancari a avançar amb la seva re-definició de negoci orientant-se més cap a la banca d’inversió. La incertesa del canvi mundial a causa del paper diferent de Xina, se suavitza i les matèries primeres presenten nous increments de preus i el petroli mostrant una certa recuperació. Hi ha empresaris que comprenen i expliquen què hi ha gran deferència en guanyar diners per un mateix i crear riquesa per els altres (Tata Motors). També la setmana passada, Juan Roig explicava que utilitzen els guanys (1,33% de la facturació) per a repartir-los com a prima entre els treballadors i que el percentatge d’impostos (7,19% de la facturació) que es paga és molt alt (més del doble del que paguen les empreses cotitzades en l ‘IBEX 35). A compartir!

*

gabriel.izard@uab.cat

To Top