Diners

On posar els estalvis?

Cada cop és més complexa prendre decisions d’inversió a nivell de patrimoni personal, ja que els tipus d’interès estan en mínims històrics en el mercat interbancari -degut a les actuacions del Banc Central Europeu- i això comporta que les rendibilitats de tots els productes financers es redueixin. Així doncs, els comptes corrents a la vista retribuïts aporten rendibilitats insignificants, fins i tot els de les entitats bancàries online que tradicionalment eren les que més interès pagaven degut als seus baixos costos fixes. Les imposicions a termini tampoc permeten obtenir una rendibilitat interesant, fet que no incentiva tenir immobilitzats els estalvis.

Una altra alternativa que normalment els petits inversors acostumen a considerar, la renda fixa pública, proporciona rendibilitats negatives fins als 12 mesos i cal invertir a 10 anys per obtenir una rendibilitat superior al 1 per cent -segons les últimes subhastes de deute pública espanyola. De fet, aquesta situació no es única d’Espanya i aproximadament la meitat dels països de la zona Euro ja emeten deute amb tipus d’interès negatius.

Aquesta mateixa circumstància també s’observa amb la renda fixa privada. I si vols obtenir una rendibilitat més elevada amb aquests actius dins d’aquest entorn de tipus d’interès baixos, només queda una alternativa: assumir més riscos. I estant com està el pati, amb casos com Abengoa, millor no fer massa experiments.

Serà novament la inversió immobiliària una opció a considerar? És cert que els immobles han fet gran part del seu recorregut a la baixa i que si algú té efectiu, ara és el moment adequat per comprar, ja que pots negociar el preu a la baixa. A més a més, en algunes ciutats hi ha manca de pisos en lloguer, fet que fa que la compra i posterior lloguer d’un immoble, sigui una opció que cal tenir en compte. I és que invertir en totxo s’ha considerat al llarg dels darrers anys -degut a la crisi immobiliària- com una opció d’inversió que s’ha de descartar directament, però com tot, sempre depèn del preu al que es pugui comprar i de com i quan es fa.

L’autor és conseller Urbegrup. Doctor en Finances i professor universitari
jtorres@urbegrup.com

To Top