Diners

Digital, terrenal i Millennials

El nivell de digitalització actual és tan gran, que res queda amagat i tot se sap de forma immediata. Llegim a la premsa digital sobre la recent trobada en un famós restaurant de Barcelona entre un destacat home de la política i un destacat home de negocis. La noticia pren significació per la rellevància dels protagonistes que per si sols ja generen interès, donat els seus prominents papers en la política actual plena de incerteses, i en les pàgines de noticies que parlen de imputacions delictives i enriquiments amb pràctiques com a mínim poc ètiques. Que feien aquests dos homes fotografiats per un telèfon mòbil?. El dubte sobre la imatge robada no podrà ser mai més vàlid per que som en un món digital que tot corre a gran velocitat. Queda llavors el dubte sobre el missatge o intenció de la trobada; embolicant encara més la troca.

Deloitte mentrestant explica en un informe sobre l’impacte directe generat per les empreses en el territori espanyol que utilitzen eines de Google (AdWords ,..), que la rendibilitat i retorn publicitari és alt: cada euro invertit proporciona de 3,4 a 8 euros de beneficis i això te un impacte sobre l’ocupació entre 40.000 i 130.000 treballadors. L’activitat econòmica generada per les empreses espanyoles que utilitzen Goggle Search i AdWorks és de 2 a 7.000 milions d’euros. És impossible imaginar com s’haurien desenvolupat les empreses sense l’existència de internet en els darrers últims 20 anys. La digitalització impacta a molts àmbits de l’empresa; els models de negoci han canviat, les cadenes de subministrament tradicionals han canviat per reduir els estocs i augmentar la freqüència amb càrrega plena del lliurament.

També la productivitat dels treballadors augmenta aprofitant el coneixement immediat que proporciona internet. I la publicitat canvia i és molt més complexa. Comunicar en 360º implica publicitat on-line, posicionament als cercadors, visibilitat positiva en xarxes socials, insercions en mitjans tradicionals, accions en el punt de venda i en el canal,…. El consumidor espanyol ha fet més de 51.000 milions de cerques a internet al 2014.

El millennials son les persones que tenen ara entre 19 i 31 anys i que al 2050 representaran el 75 % de la força laboral mundial. Nascuts abans de la crisi, varen ser criats durant un període de creixement i benestar i varen arribar a la majoria d’edat al començament del mil·lenni.

Tenen un nivell d’estudis elevat (54% a Espanya tenen estudis universitaris) i tot i enfrontar-se a dificultats laborals, tenen un gran domini de les tecnologies de la informació. Aquest joves expressen la seva identitat amb el consum i adopten estratègies de compra en busca de productes de qualitat i preu baix.

Quins son els temes mes importants a tenir en compte per que l’empresa tingui èxit en la venda de queviures online? (font: Revista "mywebgrocer"). 1. La venda online de productes de queviures té un valor mitjà de tres vegades més que la compra a la botiga; 2) Per tancar una comanda online es fa en varies sessions i no en un sol acte. 3) La conversió a compra de queviures en la venda on line supera el 80 % molt més alt que en altres 6) Molts dels compradors online també fan compra a la botiga 7) La compra online de queviures té hores puntes diferents de la de botiga real i la cadència de compra entre comanda i lliurament es diferent també . 8) la utilització de apps de mòbils augmenta: 20 % de les compres online estan influenciades pel mòbil i el 14 % dels nous compradors provenen del canal mòbil 9) La compra de queviures online és una realitat que agafa múltiples formes. 10) La majoria de compra de queviures online inclou productes frescos com la carn.

El gegant americà Walmart es pren en serio a Amazon i inverteix xifres milionàries per la compra online. Aquí la distribució prova i llença iniciatives que combinen el lliurament a domicili amb el lliurament a punt de recollida (iquodrive de bon preu per exemple) i es prepara per la lluita per seduir els millennials…

Digitals…

L’autor és economista i professor de la UAB
gabriel.izard@uab.cat

To Top