Diners

AECOC – 2015

La celebració del 30 congrés d’ AECOC la setmana passada a Barcelona, torna a portar un grapat d’àmplies experiències irrepetibles i molt enriquidores. Més de 1.000 congressistes que lideren o dirigeixen les empreses de gran consum que treballen a Espanya, s’apleguen per escoltar ponents trencadors tant en el contingut com en la forma, i també ajunten per "fer xarxa" en les pauses i en els moments de refrigeri. Les connexions del congrés d’ AECOC sempre donen algun fruit. No hem faltat a la cita i hem aprés molt i establert contactes tal com mana el cànon….

Sempre es comença amb l’anàlisi econòmica de la situació actual de la mà del President d’AECOC. Altre cop l’excel·lent discurs de Javier Campo deixa conclusions molt clares: els riscos de la millora econòmica actual són molt grans doncs es sustenta fonamentalment en factors exògens volàtils: la baixada del preu del petroli, la paritat del dòlar amb el euro favorable per les exportacions, i la "maquineta de bitllets" del Banc Central Europeu, que segueix activa tal com s’havia compromès Mario Draggi. En aquest context amb baixos tipus d’ interès i inflació, els factor interns de desequilibri, segueixen "com si res" en la nostra economia i es converteixen en mals endèmics i estructurals amb els que convivim malauradament avorrits, per la manca de solucions immediates i perllongament en el temps.

Es resumeixen en dos: l’enorme taxa d’aturats i el dèficit exterior que supera el 100 % del PIB. Les aspiracions polítiques en un període marcat per les eleccions, amb canvis de protagonistes en el poder, no afavoreixen el desenvolupament de solucions. Es necessita un gran pacte sobre àmbits maltractats com l’educació, la recerca i desenvolupament. També calen actuacions per a reduir l’enorme llosa de les administracions públiques amb repetides duplicitats i amb massa gestió ineficaç ,sustentada amb impostos que minven la productivitat del país que aplica altes taxes d’IVA, té poca transparència i a la vegada massa corrupció.

El 40 % dels assistents al congrés demanarien en primera instància al nou govern, que redueixi la despesa publica i també el 31 %, que es reformi l’educació per millorar l’ ocupabilitat.

Va impressionar l’empenta i decisió del jove Pablo González que amb 21 anys es el líder de una empresa dedicada a connectar el talent dels joves amb eines i suport de grans corporacions com Endesa o Telefònica. Encara no fa un any va organitzar la primera trobada internacional The 2015 Starting Point en la que més de 200 nois i noies d’arreu del món varen desenvolupar habilitats creatives i connexions, tenint en compte les iniciatives exitoses dels joves orientades a afrontar els reptes del futur pensant amb la millora de les persones i la humanitat. El proper any vol repetir-ho encara amb més assistència i repercussió. El 52 % dels assistents varen reconèixer que hi ha grans oportunitats de millora per a identificar, reclutar i retenir talent en particular de la gent jove.

També el Vicepresident Executiu del MIT (Massachussets Institut of Techology), el català Ismael Ruiz, va parlar de la necessitat de concentració del talent per aconseguir que les noves idees es desenvolupin amb la màxima força i amb la connexió en xarxa, s’ expandeixin ràpidament.

Bon Preu, Ahorramas i Uvesco varen debatre sobre les claus per a competir del comerç actual i en aquest context, el 40 % dels assistents varen declarar que la compra on line de productes d’alimentació es situarà entorn el 5 % en els propers 5 anys, malgrat els anuncis d’ empreses com Amazon. Només el 10 % creu que es superarà el 25 %

Juan Enriquez Cabot de Synthetic Genomics va impactar destacant els canvis disruptius de les noves tecnologies, per exemple el valor econòmic de Whatsaap o de Uber, amb pocs anys d’ existència (22.000 i 50.000 mil milions de $) supera el PIB anual de Paraguai o Uruguai.

Finalment l’experiència colpidora de n’ Alberto Vollmer, empresari Veneçolà que ha donat la volta a la seva empresa "Ron Santa Teresa" per convertir-la amb un projecte social de integració i ha servit per que la comunitat del seu entorn es revitalitzi i redueixi brutalment la delinqüència i els conflictes socials.

Molt per aprendre i compartir….

L’autor és economista i professor de la UAB
gabriel.izard@uab.cat

gabriel.izard@uab.cat

To Top