Diners

Noticies de distribució

1) Promocions, 2) comerç electrònic, 3) logística, 4) noves oportunitats de venda amb innovacions en el canal, 5) noves estratègies de gestió. Aquestes són les 5 categories de noticies destacades sobre temes de distribució que han resultat de la feina feta per estudiants d’ADE que segueixen el curs en anglès de Gestió de la Distribució d’enguany, en la seva cerca sobre publicacions recents.

L’empresa més citada ha estat Amazon per la seva irrupció en el mercat dels productes frescos a Espanya però també per les seves propostes per a clients premium, o l’organització de visites per a consumidors a les seves instal·lacions. Queda clar que als estudiants els agrada aquesta empresa.

També apareix Walmart (el gegant Norte-americà que lidera el rànquing mundial per vendes de empreses detallistes) que innova amb comerç electrònic, amb la compra a través de telèfons mòbils i segueix amb la seva lluita per els preus, acceptant reducció en la generació de beneficis per millorar les seves polítiques retributives.

Així mateix, s’ha vist la irrupció de Mercadona al País Basc amb la seva botiga numero 4 (la primera a Vizcaya) i la construcció de un nou bloc logístic, i els fantàstics resultats en la reorganització de la cadena de subministrament de productes del mar amb la venda de peix fresc. També la noticia de que Inditex instal·la un centre de disseny a la zona del Parc de l’Alba a Cerdanyola per la firma Stradivarius que crearà 200 nous llocs de treball. Son exemples que il·lustren el creixement i dinamisme dels líders espanyols. També creix Carrefour en vendes i resultats, com ho fa Nike a traves del seu propi canal de vendes. Master Card innova amb la utilització de la càmera del mòbil que en la seva versió de “selfies” i reconeixement de la persona, s’utilitzarà com a paraula clau en les operacions de pagament. També apareix a Polònia la marca de vodka Stock Polska que introdueix l’envàs per un sol glop de alcohol i ven per 50 cèntims a locals de zones amb gran animació nocturna, com exemple d’èxit en l’adaptació als comportaments dels consumidors. Al igual que Starbucks que innova ara en l’envàs per millorar la satisfacció del client.

Oportunitats
Les oportunitats de vendre productes d’alimentació espanyols a la Xina, o les possibilitats d’ oferir productes “sushi” en els supermercats espanyols a traves de “corner franquícies” incorpora la visió la visió mes oriental de les noticies trobades per els estudiants. Es interessant veure també com algun article parla de la incorporació dels valors de transparència i honestedat per part de marques de luxe com Michael Kors i els grans magatzems Macy’s dels EEUU.

La sessió inclou articles sobre el mercat anglès i les millores en la integració de la cadena de subministrament a Tesco (que lidera el rànquing al Regne Unit) o també en empreses del sector de la construcció que treballen amb la seva integració vertical. Els reptes dels 4 grans supermercats anglesos (Tesco, Sainsbury, Asda i Morrison) en la seva lluita per la competència dels alemanys Aldi i Lidl, es compliquen amb el creixement d’Amazon i de Ocado.

I en l’àmbit de compra d’empreses, la Fnac compra a Darty a França per ser competitiva en el món on line, com també Ebay s’ajunta amb Argos al Regne Unit per tal de sumar sinergies en aquest àmbit també.

El llançament de la nova marca de crema facial “All Intense” per part de El Corte Inglés mostra com s’ està innovant amb marques pròpies de la distribució i cada vegada més l’aportació de valor al consumidor es fa amb la integració vertical: la nova gran botiga i pla d’expansió de Primark a Espanya és un altre exemple citat.

Noticies variades sobre les empreses de distribució comercial i el consumidor que sempre són interesants com ho són els canvis socials, polítics i econòmics del nostre món que no para.

L’autor és economista i professor de la UAB
gabriel.izard@uab.cat

To Top