L’onada de robatoris en escoles de Terrassa sembla frenada després de les detencions de quatre sospitosos, però ha portat de cap a responsables educatius i policials durant setmanes. S’havien donat pocs precedents d’una profusió de sostraccions tan intensa, amb tants fets en tan poc temps. Ho admet l’Ajuntament, que durà a terme, en una data encara per concretar, reunions telemàtiques amb els directors de centres educatius de Terrassa perquè exposin les seves queixes i dubtes. Són les mateixes direccions que han rebut en les últimes setmanes recomanacions per reforçar l’autoprotecció dels col·legis mentre la policia desenvolupava un operatiu especial de vigilància.
El dispositiu, desplegat de manera coordinada entre la Policia Municipal i els Mossos d’Esquadra, ha obtingut fruits que, pel que sembla, han tallat la sèrie d’assalts nocturns. De moment. Al gener i el que portem de febrer, la Policia Municipal ha detingut quatre individus (molt joves) per la seva implicació en robatoris en escoles i ha estat a punt d’arrestar a dos subjectes més, que van aconseguir fugir en veure acostar-se als agents. Els robatoris amb força en centres educatius han estat vuit, com a mínim, en aquest període; es tractava d’una concentració de fets delictius que va posar en alerta a la policia tenint en compte que aquest problema era d’aparició “guadianesca” fins a aquest moment. Es perpetraven robatoris en col·legis, sí, però no amb tanta freqüència; si potser, en caps de setmana o setmanes de vacances, però no amb tal intensitat.
Els cossos policials van posar en marxa un operatiu específic que se sumava a altres dispositius activats per prevenir robatoris en comerços, domicilis i polígons industrials. Els tipus de delictes i els perfils dels delinqüents, no obstant això, eren ben diferents en uns casos i altres, com destaca Xavier F. Rivero, regidor de Seguretat Ciutadana i Policia Municipal. Poques similituds hi havia entre els lladres que assaltaven comerços o empreses, adults preparats i avesats, especialistes, amb els robatoris en col·legis que semblaven comesos per individus novells i molt més joves.
El dilluns 25 de gener, de matinada, una unitat de la Policia Municipal patrullava pel carrer del Doctor Aymerich i Gilabertó (barri de Ca n’Anglada) quan els agents es van fixar en l’escola Antoni Ubach.
De matinada
Eren les 3.30 hores i hi havia moviment en l’edifici. Els policies van demanar reforços per revisar el col·legi. Van arribar tres patrulles més. Els agents van recórrer l’escola. Hi havia senyals que corroboraven les sospites de robatori. Faltava material a l’aula d’informàtica. El seu interior estava remogut.
Però els equips informàtics estaven encara en el centre. Els guardava el lladre en una caixa. I la caixa i el lladre van ser descoberts pels agents en el seu recorregut d’inspecció. L’intrús va intentar amagar-se, però de res li va servir. Va acabar detingut. La caixa contenia 26 ordinadors, dues tauletes i dues càmeres que la policia va recuperar abans que sortissin del col·legi.
La setmana anterior, la Policia Municipal havia detingut un altre individu per un robatori, aquesta vegada a l’escola Joan XXIII, a les Arenes. Aquella mateixa setmana van ser objecte d’assalts similars l’escola-bressol Soleia, al carrer de Jacint Elías (Ca n’Anglada) i el col·legi Agustí Bartra, a l’avinguda de Barcelona.
Al febrer han continuat els robatoris i han prosseguit les detencions. Almenys, dos més. El diumenge 7 de febrer, la Policia Municipal va resoldre (es presumeix, a manca de concretar investigacions) dos robatoris en una sola intervenció. Aquest dia, a les 9.57 hores, una dotació policial va observar dos sospitosos al pati de l’escola Roser Capdevila, al carrer de Las Palmas, a Torre-sana. Els agents van veure que els intrusos intentaven accedir a l’interior del col·legi. Van arribar reforços, uniformats i de paisà.
Però els lladres, en veure’s sorpresos, van arrencar a córrer. No van aconseguir fugir. Uns agents els van detenir en carrers de Torre-sana, prop de l’escola. El delicte que acabaven de cometre presumptament era en grau de temptativa, però en la mateixa actuació els policies van recuperar una caixa amb ordinadors portàtils i tauletes gràfiques. Els objectes havien estat sostrets unes hores abans, el dissabte, en un altre col·legi, situat en el mateix sector: el Salvador Vinyals, del carrer de la Rioja. I eren allà, traslladats a l’altre col·legi a punt de ser assaltat.
Al gener, la successió de robatoris va afectar l’escola Sant Llorenç, la de la Mare de Déu de Montserrat (en grau de temptativa), l’escola-bressol Soleia, l’escola Agustí Bartra i els dos col·legis on la policia va detenir a sengles sospitosos: l’escola Joan XXIII i l’Antoni Ubach. Al febrer, han estat tres els centres educatius assaltats: Antoni Ubach (per tant, repeteix com a objectiu), Roser Capdevila i Salvador Vinyals. En el primer i el tercer, els lladres van fugir de la policia. En el Roser Capdevila, com queda dit, va haver-hi dos arrestos.
Reunió urgent
Quan es va detectar l’increment inusual de robatoris en col·legis, la Policia Municipal, els Mossos d’Esquadra i diversos serveis municipals es van reunir de manera urgent per afrontar la situació. Van decidir reforçar la vigilància nocturna en punts “calents” i enviar als responsables de les escoles “una sèrie de recomanacions de seguretat a tenir en compte per a posar més difícil les coses als lladres”, destaca Teresa Ciurana, regidora d’Educació. Un exemple: col·locar passadors en les finestres de dues fulles entorpeix molt el forçament des de fora. També dificultar el robatori amb l’ancoratge d’ordinadors a les taules. I una tercera recomanació: tancar amb clau algunes dependències només serveix perquè els malfactors destrossen les portes.
Si se situen en un mapa els centres que van ser objecte de robatoris en aquest principi d’any, s’apreciarà que tots els assalts han estat perpetrats en la zona Est de Terrassa: Ca n’Anglada, les Arenes-la Grípia-Can Montllor, Torre-sana, Sant Llorenç, el límit de l’avinguda de Barcelona amb Ca n’Anglada… Pura casualitat? És difícil. Els mateixos lladres estan darrere de tots els fets o es coneixen entre ells? Qui sap. O potser ells mateixos sabien el grau de digitalització de cada escola i donaven els cops a gratcient.