Diari de Terrassa

Connexió del carrer de Sant Pere amb la Jazz Cava

Potser a finals de l’any vinent, o a començaments del 2022, pujant fins al final del carrer de la Palla, podrem seguir rectes fins el passatge de Tete Montoliu, en la seva confluència amb l’edifici de la Nova Jazz Cava. Ho farem caminant per un nou vial, de cinc metres d’amplada, que també connectaria la plaça interior de l’Ajuntament i la plaça Didó. És un projecte que s’eleva al ple d’aquest mes, que debatrà la modificació puntual del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que el faci possible. La proposta té com a objectius millorar la connectivitat dels carrers del centre històric i ampliar l’illa de vianants, la qual cosa generarà noves mobilitats i potenciarà l’eix comercial de la zona. Podria començar a executar-se, segons les previsions del pla d’etapes de la modificació, des del segon semestre del 2021.

L’obertura d’aquest nou passatge implica l’enderroc de les finques dels números 23 i 25 del carrer de Sant Pere, ambdues actualment desocupades i que, segons l’Ajuntament, presenten un “deficient estat de conservació”. La primera és un immoble de planta baixa i dos pisos, amb pati interior i façana de cinc metres, i una superfície construïda de 728 metres quadrats. El número 25 té una alçada màxima de planta baixa i tres pisos, amb façana de 10 metres i 1.360 metres quadrats de superfície construïda.

Aquest immoble del número 25 és conegut com la casa de Ca n’Amat, perquè va ser edificada, a finals del segle XVIII, per Bartomeu Amat i Torres-Falguera i la seva dona Maria Mercè Galí i Galí, propietaris de Ca n’Amat de la Muntanya, que decidiren establir-se al centre. Entre 1914 i 1918, el seu segon pis va ser la seu del Gremi d’Artistes, entitat predecessora d’Amics de les Arts. Entre 1914 i 1922, a la casa hi hagué també el Centre de Dependents del Comerç i de la Indústria, que combinava les iniciatives pedagògiques amb les culturals (exposicions de pintura i fotografia, conferències, Jocs Florals).

més superfície d’edificació

La creació del nou passatge posarà fi amb la situació de carrer sense sortida del de Tete Montoliu i ampliarà la superfície d’edificació en planta baixa (usos residencials), alhora que posa una nova façana comercial al carrer de Sant Pere, davant el carrer de la Palla.

La proposta té el seu origen un Pla de Millora Urbana, promogut pels propietaris de les finques afectades, i que fou aprovat pel Ple Municipal l’octubre de 2010. La modificació puntual del POUM vol reduir l’excessiu sostre d’ús comercial que preveia aquest Pla de Millora Urbana i augmentar el residencial, que de 1.470 metres quadrats del total sostre màxim (amb usos comercials, d’oficines i residencials, que es mantenen) passa a 1.823. Així es fa compatible l’ús d’habitatge en planta baixa, però salvaguardant la façana comercial del cos principal (160 metres).

El projecte també comporta una nova disposició volumètrica de l’espai de les finques afectades. Així, el passatge de Tete Montoliu tindrà una edificació de planta baixa i pis, per afavorir l’accés dels veïns per ell. Per potenciar una sensació d’ amplitud més gran, la primera planta d’aquest edifici recularà 2,20 metres amb relació a l’alçada del cos de la planta baixa.

To Top