Diari de Terrassa

Salut sexualL’endometriosi, una malaltia invisible

Entre un 5-10 per cent de les dones en edat reproductiva pateix endometriosi, una malaltia que provoca infertilitat i genera importants disfuncions sexuals, que poden afectar l’equilibri emocional de la parella.

La melatonina pot ser el primer agent terapèutic, no invasiu i sense contraindicacions, contra l’endometriosi. A més, pot controlar l’endometriosi i millorar la sexualitat sense pertorbar la funció reproductiva femenina

En un estudi publicat recentment en la revista “Minerva Medica”, un grup de científics d’Itàlia, el Pakistan, Turquia, Brasil i Espanya analitzen l’impacte d’aquesta malaltia sobre la sexualitat femenina i plantegen possibles solucions per a aquest problema.

Segons el doctor Jan Tesarik, que és el director del Clínic Marge, a banda de coautor espanyol de l’estudi, “la infertilitat de dones joves per si mateixa ja representa un problema emocional, i s’agreuja més si va acompanyat per problemes de sexualitat”. L’especialista afegeix que la majoria de tractaments hormonlls, que poden reduir el dolor durant la relació sexual, inhibeixen l’ovulació i s’han de fer discontinus quan la pacient vol quedar embarassada”.

origen

Perquè l’endometriosi es pugui desenvolupar, han de coincidir dues circumstàncies diferents. La primera és que una part de les cèl·lules del revestiment intern de l’úter (endometri), que en condicions normals s’evacuen periòdicament a través de la vagina durant la menstruació, flueix enrere, a través de les trompes de Fal·lopi, cap a la cavitat abdominal.

Aquest fenomen, conegut com “la menstruació retrògrada”, ocorre en moltes dones sense que pateixin endometriosis. Perquè la menstruació retrògrada causi l’endometriosi, s’ha de donar una segona condició. Aqueasta és que les cèl·lules abocades a la cavitat abdominal estiguin vives, puguin dividir-se, a més d’adquirir la capacitat d’envair diferents òrgans abdominals.

Segons el doctor Tesarik, és aquí on ja s’està dibuixant un tractament eficaç. “Tant el desenvolupament com la progressió de l’endometriosi es poden reduir eficientment amb la melatonina”. Aquesta hormona no impedeix la menstruació retrògrada, però intervé directament sobre les regulacions intracel·lulars de manera que les cèl·lules que s’escapin retrògradament des de l’úter a la cavitat abdominal no es divideixen més i moren mitjançant el procés de “apoptosi”.

Es tracta d’una mort cel·lular programada, que normalment es produeix quan una cèl·lula s’escapa dels controls. Aquesta acció de la melatonina també explica els seus efectes anticàncer i també antimetàstasi, coneguts empíricament des de fa anys.

“La melatonina pot ser el primer agent terapèutic, no invasiu i amb l’avantatge de no tenir contraindicacions, per lluitar contra aquest mal de l’endometriosi. A més pot controlar l’endometriosi i millorar la sexualitat sense pertorbar la funció reproductiva femenina”, conclou Tesarik.

To Top