Diari de Terrassa

Tornar a la “nova normalitat”

inals del mes de juny. Aquest és l’horitzó que el president del Govern, Pedro Sánchez, s’ha fixat per desenvolupar el pla de desconfinament per la pandèmia del coronavirus al qual ahir va donar llum verda el Consell de Ministres. És un programa establert en quatre fases i que segons Sánchez estarà marcat “per les mateixes regles, però amb diferents velocitats en funció de la situació sanitària”. L’11 de maig és la data per passar a la fase 1 de preparació. Una setmana abans, el 4 de maig, l’illa de Formentera, a Balears, i les de la Gomera, Hierro i La Graciosa, a Canàries, aniran per davant en l’aplicació del pla de desescalada establert pel Govern pel fet que en aquests territoris la incidència del coronavirus ha estat inferior.

Pedro Sánchez va deixar molt clar que es tracta d’un calendari obert i que es caracteritza per ser “gradual, asimètric i coordinat”. El Govern espanyol ha utilitzat com a criteri d’unitat d’acció la província o les illes. D’aquesta forma, qualsevol decisió repercutirà en aquest territori. Per tant, per avançar d’una fase a un altre, seran els marcadors de la província els que indicaran aquesta situació. Totes les mesures que afectin Terrassa estaran condicionades als resultats de la província de Barcelona. Sánchez ha admès que es podrien donar situacions excepcionals en una mateixa província, encara que s’hi hauran de fonamentar. El president del Govern també ha deixat molt clar que la darrera paraula sempre serà del Ministerio de Sanidad.

Les quatre fases per a la transició cap a la “nova normalitat” previstes en el pla tindran una durada mínima de dues setmanes, que és el període d’incubació del virus, per la qual cosa, en el millor dels casos, el pla tindrà una durada mínima de sis setmanes.

La fase 0 o fase de preparació de la transició. És la fase actual en la qual, a més de les mesures d’alleujament comuns per a tot el país, com les sortides regulades dels menors de 14 anys des de diumenge passat, o les previstes per a dissabte que ve, dia en què es podrà sortir a fer una passejada o a fer esport de manera individual, “s’obriran petites escletxes d’activitat econòmica”.

petit comerç

La fase 1 o inicial permetrà l’inici parcial de certes activitats, com el petit comerç amb condicions estrictes de seguretat; en restauració, l’obertura de terrasses amb limitació al 30 per cent d’ocupació; en hostaleria, l’obertura d’hotels i allotjaments turístics excloent zones comunes i també amb determinades restriccions.

En aquesta fase, s’inclourà un horari preferent per als majors de 65 anys; en el sector agroalimentari i pesquer es reprendran les activitats que mantenien restriccions; els llocs de culte podran obrir limitant el seu aforament a un terç; en l’àmbit esportiu es contempla l’obertura de centres d’alt rendiment i es permetrà l’entrenament en lligues professionals.

A la Fase 2 o intermitja s’obrirà l’espai interior dels locals amb una ocupació d’un terç de l’aforament i garanties de separació de taules; encara que el curs escolar no començarà fins a setembre, es reobriran els centres educatius per a activitats de reforç, per a garantir que els menors de 6 anys puguin acudir a ells si tots dos pares han de treballar presencialment i per a la selectivitat.

Es preveu la represa de pesca i caça esportiva; l’obertura de cinemes i teatres amb un aforament limitat a un terç; seran possibles visites a monuments o exposicions amb un terç d’aforament; llocs de culte amb un aforament al 50 per cent; actes i espectacles de menys de 50 persones en llocs tancats amb un terç d’aforament i, si és a l’aire lliure, amb menys de 400 persones i totes assegudes.

La fase 3 o avançada permetrà flexibilitzar la mobilitat general encara que es recomanarà l’ús de la màscara fora de la llar i en els transports públics. El limit de l’aforament serà del 50 per cent i una distància mínima de dos metres en l’àmbit comercial; se suavitzaran les restriccions d’aforament i ocupació en restauració, encara que es mantindran estrictes condicions de separació entre el públic.

Sánchez també va anunciar que totes les decisions de canvi de fase es prendran sota criteris públics establin un panell objectiu de marcadors. Entre aquests marcadors es troben la capacitat estratègica sanitària (la Primària tornarà el màxim protagonisme), també serà determinant la situació epidemiològica de la zona, les mesures de protecció col·lectiva i finalment les dades de mobilitat i socioeconòmiques. Sánchez no va donar xifres però va deixar clar que “seran públics i tothom ho podrà veure”.

“no han escoltat res”

Per la seva part, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha acusat el Govern de Pedro Sánchez de “menysprear” els arguments de la Generalitat per afrontar el desconfinament: “No han escoltat res”, ha deplorat.

“Catalunya torna al 1833, a Lérida, Gerona, Tarragona i Barcelona”, ha criticat en un missatge a Twitter, en què ha escrit en castellà el nom de les províncies catalanes per remarcar el seu enuig amb l’ús d’aquestes unitats de divisió territorial per al pla de desconfinament presentat aquest dimarts per l’executiu central.

Per a Torra, l’ús de les províncies com a referència equival a llençar “a les escombraries” l’experiència de gestió de la sanitat a Catalunya per regions i àrees sanitàries, cosa que segons la seva opinió constitueix “un greu error”.

F

To Top